Belföld | közlemény egészségügy
2013. december 03. 11:58

Az európai ranglista alján tanyázik a magyar egészségügy

Magyarország a 35 vizsgált ország közül a 28. helyet foglalja el az idei Európai Egészségügyi Fogyasztói Index szerint. Csehország és Szlovákia messze előttünk jár, Albániát, Romániát és Lengyelországot pedig csak kevéssel előzzük meg.

A tanulmányt készítő Health Consumer Powerhouse elnöke rámutatott, hogy a gyenge betegjogok, az elégtelen tájékoztatás, valamint az ellátáshoz, a korszerű rákgyógyszerekhez való hozzáférés esélyeiben növekvő egyenlőtlenségek miatt ”Magyarország az európai egészségügy problémás gyermeke”.

Sajnálatos, hogy ezek a megállapítások egybeesnek az emberek mindennapi tapasztalataival. Orbán Viktor kormánya kifosztotta és sorsára hagyta az egészségügyet, fizetésképtelenné tette a kórházakat, átverte az orvosokat, az ápolókat és legfőképp a betegeket. Az elmúlt 3 évben elmaradt az egészségügy megmentése, sőt az ágazat történetének legsúlyosabb válságába került.

Az MSZP kormányra kerülve olyan Magyarországot épít, amelyben mindenkit az állapotának megfelelően gyorsan és hatékonyan gyógyítanak, függetlenül attól, mennyi pénze van és az ország melyik részén lakik.

Kökény Mihály,
az MSZP Egészségügyi Tagozatának elnöke