Az inflációs adatokra és a Fidesz sikerjelentésére

A Fidesz ahelyett, hogy a fizetések vásárlóerejének 3 éve tartó romlása után csöndben maradna, továbbra is az ócska sikerpropagandáját fújja. A KSH által közölt friss inflációs adatok is csak azt jelzik, hogy a pénzünk egyre kevesebbet ér. A júliusi számok ráadásul még nem mutatják, milyen árrobbanás várható az élelmiszerpiacon.

A növekvő termelési költségek, a brutális e-útdíj, a kukoricatermés 30%-át tönkretevő aszály, az élelmiszeriparban jelentkező tömeges csődök, a hónapról hónapra romló megélhetési körülmények miatt ősszel akár 15-20%-os élelmiszerár-robbanás sem kizárt. Az élelmiszerárak radikális csökkentéséről szóló döntés ezért nem halogatható!

Az Orbán-kormány makacssága rendkívül nehéz helyzetbe hozta a kisjövedelmű családokat és iparágakat tehet tönkre. Most viszont el kell döntenie, akar-e a rászorulókon segíteni. Azt is el kell döntenie, hogy a feketegazdaság, vagy a tiszta piac pártján áll. Az MSZP által összegyűjtött több százezer támogató aláírás is azt igazolja, hogy a lakosság egyértelműen követeli az áfacsökkentést, mint a mindennapi megélhetést segítő lépést.

Az MSZP javaslata csak a mindennapi fogyasztásban megjelenő tej és néhány tejtermék, a kenyér, a sertés- és baromfi húsok, a hazai gyümölcs, a tojás, valamint a hazánkban honos halak árát csökkentené, de azt viszont radikálisan. Az MSZP ezért újra a parlament elé terjeszti az alapvető élelmiszerek áfájának 22%-os csökkentését célzó javaslatát.

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke