Európa Unió kutatás-fejlesztés
2012. október 23. 15:56

Az ITER finanszírozása nem mehet az egyéb kutatás-fejlesztési programok rovására

Az uniós innovációs és kutatás-fejlesztési programok célja a növekedés és foglalkoztatás segítése. Ennek ellentmond a Tanács és a Bizottság álláspontja, miszerint éppen ezeket a sorokat kell csökkenteni a 2013-as költségvetésben – érvelt Herczog Edit hétfőn a strasbourgi plenáris ülésen.

Az Európai Parlament fontosnak tartja az innovatív kisvállalkozások és a fiatalok támogatását. Ennek tesz tanúbizonyságot a több száz innovatív vállalkozásnak tartott múlt heti európai parlamenti konferenciasorozat is, valamint az „Erasmus for all” fiataljainak tartott gálavacsora.

A képviselőasszony az EP Ipari Bizottságának jelentéstevőjeként elfogadhatatlannak tartja a Tanács és a Bizottság javaslatát, miszerint a 2013-as költségvetésben megkurtítanák a Versenyképességi és innovációs keretprogramon (CIP) belül a vállalkozási és innovációs programot, a kutatás-fejlesztési programokat valamint a Digitális menetrendet. Herczog Edit javasolja ezen sorok eredeti javaslat szerinti finanszírozásának visszaállítását.

A magyar EP-képviselő az ülésen kiemelte, hogy a szavaknak és cselekedeteknek egy irányba kell mutatniuk. „Nem ezt várták, nem is ezt ígértük a választóinknak, a hazai vállalkozóknak. Növekedést és foglalkoztatást ígértünk. Gondoljanak a fiatalokra, a jövőnkre. Fektessünk forrásokat ezen programokba a 2013-as uniós költségvetésből.”- hangsúlyozta Herczog Edit.