Belföld | közlemény felsőoktatás közoktatás
2013. május 06. 11:36

Az MSZP az oktatásról

A KSH közzétette a hazai oktatásügyről szóló legújabb jelentését. A jelentés teljes mértékben alátámasztja az MSZP érvelését, számításait, a közoktatással és a felsőoktatással kapcsolatos politikáját.

A KSH adatai azt mutatják, hogy 2011-től drasztikus mértékű és folyamatos forráskivonást hajtott végre a kormány az oktatásban. A tények azt bizonyítják, hogy az oktatás, közoktatás és felsőoktatás átalakítása nem más célokat szolgál, mint megszorítást és forráskivonást.

Ennek alapján egyértelműnek látszik, hogy az iskolák államosítása sem szakmai célokat szolgált elsősorban, hanem azt, hogy az oktatáson takarékoskodjanak és kevesebb pénzt adjanak az iskoláknak. Az oktatási államtitkárság által korábban nem létezőnek nyilvánított "titkos" háttértanulmány alapján folynak az oktatásügyben a változtatások, amelyek bevallottan pénzügyi, fiskális szempontokat szolgálnak. Hasonló a helyzet a felsőoktatás terén is, ahol a költségvetés támogatása szintén drámaian csökkent az elmúlt években.

Az oktatás szakmai céljait teljes mértékben és kizárólagosan alárendelték pénzügyi szempontoknak és bár korábban ezt folyamatosan tagadták, a KSH legfrissebb jelentése tényszerűen igazolja az MSZP állításait. Ez nem oktatáspolitika, hanem rombolás.

Hiller István,
az MSZP Humánpolitikai kabinetvezetője