MTI/mszp.hu
2012. március 26. 13:32

Az MSZP ellenzi a fővárosi kórházakkal kapcsolatos tervezetet

Felháborítónak tartja a fővárosi MSZP-frakció, hogy több mint 800 millió forintot igényel az állam az egészségügyi intézmények átvételéhez kapcsolódóan a fővárostól - közölte Havas Szófia MSZP-s fővárosi képviselő hétfőn Budapesten.

A Fővárosi Közgyűlés a nap folyamán tárgyalja az állam tulajdonába kerülő egészségügyi intézmények átadás-átvételére vonatkozó megállapodást. Az ülés elején az MSZP-frakció jelezte, hogy le kívánják venni a napirendről az előterjesztést, mivel nem volt elég idejük annak tanulmányozására.

Havas Szófia elmondta: bírósághoz fordulnak, ha a közgyűlés jelenlegi formájában megszavazza az előterjesztést, mert az abban foglaltak álláspontjuk szerint "kimerítik a hűtlen kezelés fogalmát".     Elmondta, hogy az átadott egészségügyi intézmények ingó és ingatlan vagyonának értéke mintegy 200 milliárd forint, valamint az Országos Egészségügyi Pénztártól kapott csaknem 100 milliárd forintos finanszírozás került át az államhoz, és ezen felül kíván több mint 800 millió forintot megkapni az állam a már jóváhagyott fejlesztésekre, folyó beruházásokra a fővárostól.

"Úgy gondoljuk, hogy ennél arcátlanabb követelés még nem volt az elmúlt időszakban" - mondta a képviselő. Hozzátette: az átvett egészségügyi intézmények összes adósságállománya a töredékét sem éri el például a Semmelweis Egyetem vagy az Állami Egészségügyi Központ adósságállományának.

Havas Szófia elmondta: a jelenlegi városvezetés "gond nélkül" eladja a város minden vagyonát, anélkül, hogy biztosítaná a betegek megfelelő szintű egészségügyi ellátását. Álláspontja szerint alkalmatlan szervezetre bízták a tárgyalások lefolytatását.