Belföld | nők elleni erőszak közlemény
2013. február 14. 11:04

Az MSZP Ifjúsági tagozatának közleménye a nemzetközi V-nap alkalmából

Február 14-e a nőkkel szemben elkövetett erőszak elleni globális harc napja. Bár az erőszakkal szembeni küzdelemre vonatkozóan nincs egyetemes módszer, az úgynevezett V-nap évről évre bizonyítja: közös fellépéssel mind a közvélemény, mind a törvényhozók figyelmét fel lehet, és fel is kell hívni a nőkkel szembeni erőszakos bánásmódra.

A V-napot ugyanakkor a holnap követi, tennivaló pedig bőven marad: bár a családon belüli erőszak csak a nők elleni erőszak egy fajtája, fontos lenne, hogy végre Magyarországon is a nemzetközi trendekhez igazodó, hatékony jogszabályok védjék a bántalmazottakat. Miközben ugyanis a Fidesz és a KDNP a család fontosságáról prédikál és közben kénye-kedve szerint definiálja azt, valódi előrelépés nem történik.

Jogos társadalmi elvárás, hogy Magyarország is csatlakozzon az Európai Tanács nők elleni erőszak és párkapcsolaton belüli erőszak megelőzéséről és hatékony kezeléséről szóló Isztambuli Egyezményéhez. Ez a szerződés széles körben szabályozza a nők elleni erőszak összes formájával szembeni fellépést, hosszútávon pedig a nők elleni erőszak eltörlését tűzi célul.

Brantmüller László,
az MSZP IT elnöke