Belföld, Gazdaság
2012. december 10. 15:31

Az MSZP szolidáris a tiltakozó hallgatókkal

Az MSZP szolidáris a felsőoktatás feldúlása, a kevesebb férőhely, magasabb tandíj ellen tiltakozó hallgatókkal.

Azokkal, akik vidéken és Budapesten az Orbán-kormány jövőellenes politikája ellen tüntetnek. Egyetértünk a Magyar Rektori Konferencia állásfoglalásával és kiállunk a felsőoktatási intézmények autonómiája mellett.

A világban mindenütt – így az EU-ban is – a kormányok a jövőbe való legértékesebb befektetésként tekintenek a felsőoktatásra. Az Orbán-kormány ezzel szemben Európa legmagasabb tandíját vezeti be, és ez az államilag finanszírozott férőhelyek brutális csökkentésével, valamint a hallgatók röghöz kötésével együtt beláthatatlan társadalmi következményekhez vezet.

Orbán Viktor 2008-ban több mint 3 millió embert cipelt az urnákhoz a szociálisnak hazudott népszavazáson és azt mondta: nem a családok terheit, hanem a felsőoktatásra fordított forrásokat kell növelni. Most pedig nem tud mit kezdeni a felsőoktatás finanszírozásával, és csupán arra képes, hogy megszorítson. Emiatt már az idén is 32 ezer fővel csökkent a felsőoktatásban részt vevő hallgatók száma, a Diákhitel 2-őt pedig mindössze 4 ezer fiatal vette, vehette igénybe.

Ezért felszólítjuk Orbán Viktort, hogy vonja vissza a magyar felsőoktatást, a magyar jövőt romboló tervét, és azonnal kezdjen tárgyalásokba a felsőoktatási intézmények vezetőivel, a rektori konferenciával, valamint a hallgatói érdekképviseletekkel!

Mesterházy Attila,
elnök-frakcióvezető