Belföld | közlemény hajléktalanok
2012. november 13. 17:08

Az MSZP üdvözli az Alkotmánybíróság döntését

Az Alkotmánybíróság ma közölte: megsemmisítette azokat a törvényi rendelkezéseket, amelyek segítség helyett üldözni akarták a hajléktalanokat.

Az MSZP üdvözli az Alkotmánybíróság döntését, mert meggyőződése: harcolni nem a hajléktalanok, hanem a hajléktalanság ellen kell. Embertelen és álszent magatartásra vallott, hogy a kormánytöbbség az ellenzéki és szakmai tiltakozások ellenére büntette a hajléktalanokat, ha jobb híján közterületen éltek vagy holmijukat ott tették le, miközben máshova saját otthon hiányában és az intézmények véges befogadóképessége miatt nem mindig mehettek. Az önkormányzatok gyakran lerombolták a külterületen összetákolt szegényes kunyhóikat is, és büntették őket, ha csak a kukákban találtak ruhát vagy ennivalót.

A fővárosi önkormányzat illetékes bizottsága legutóbb nem engedélyezte étel- és ruhaosztó karitatív rendezvény megszervezését sem. A hajléktalanok és segítőik legutóbb hullazsákokba burkolózva demonstrációval jelezték: ez a bánásmód otthonuk után az életüket is elveheti tőlük.

A jogszabályok az Alkotmánybíróság szerint is sértik az emberi méltóságot: ”A jogalkotó magát a hajléktalanságot minősítette büntetendőnek. A hajléktalan személyek számára az, hogy a közterületen élnek, egy rendkívül súlyos krízishelyzetet jelent, ami különböző kényszerek hatására jött létre, a legritkább esetben tudatos, átgondolt, szabad választásuk következménye.”

Az MSZP elvárja, hogy az Országgyűlés és a kormány ne próbálkozzon semmilyen trükközéssel, ne próbálja javítani a javíthatatlan paragrafusokat, és az amúgy is szerencsétlenek üldözése helyett a hajléktalanokat segítő szervezetek bevonásával keresse a segítségnyújtás bővítésének lehetőségeit. Ne várjon a fagyhalálokra: ne húzza tovább a hajléktalanokat ellátó intézmények, az életmentő krízisautók, diszpécserszolgálatok pályázati támogatását, ne korlátozza életszerűtlen szabályokkal a nappali melegedők használatát.

Az MSZP felhívja azokat az önkormányzatokat, amelyek élenjártak a hajléktalanok és szegények üldözésében, hogy egyetlen napot se várjanak: haladék nélkül semmisítsék meg az emberiesség, az együttérzés, az irgalom elemi normáit és immár a törvényt is sértő rendelkezéseket!

Lendvai Ildikó,
az emberi jogi bizottság tagja