2012. március 14. 15:08

Az MSZP üdvözli Cséfalvay államtitkár szavait, de aggódik

Cséfalvay Zoltán szerint Magyarországon az Alkotmánybíróság egy korábbi döntése kizárja a nyugdíjak megadóztatását, a magyar kormány nem is tervez ilyen intézkedést. Az MSZP örül, hogy a Fidesz szeretné végre megállítani a nyugdíjasokra nehezedő terhek gyarapítását. Azonban az Orbán-kormány és a Fidesz eddigi gyakorlata mást mutat, mint az államtitkár úr szavai.

A nyugdíjasokkal már eddig is cudarul bánt a Fidesz és sajnos a kormányzati tervei is ezt a trendet erősítik. Lehet, hogy direktben nem adóztatják meg a nyugdíjakat, de közvetve számtalan intézkedéssel, adóval csökkentik a nyugdíjasok létbiztonságát.

Ha a kormány nem módosítja a jelenleg érvényben lévő jogszabályokat, akkor a bruttó jövedelem után fogják számolni a nyugdíjakat. Ez feltételezi a nyugdíjak megadóztatását, amit a szolgálati nyugdíjak esetében már leteszteltek.

Az NGM-ben Matolcsy György azon ügyködik, hogy a jelenlegi 70 százalékos induló nyugdíjakkal szemben 60 százalék alá csökkentsék az induló nyugdíjakat. Másik tervezett intézkedés, hogy felgyorsítják a korhatáremelést, pl. már 2014-ben mindenkinek egységesen 65 év lesz a nyugdíjkorhatár.

Nem felvállalt, de kiszivárgott elképzelés szerint a már átalakított szociális ellátások radikális csökkentését, bizonyos ellátások megszüntetését is elképzelhetőnek tartják. Az alaptörvény már megalapozott ennek, hiszen nyugdíjat már csak a korbetöltött öregségi nyugdíjasok kapnak. A korhatár alattiak nyugdíja már ellátássá ”szelídült”, s mint szociális ellátás a rászorultság függvényében adható. Azonban ki dönti el, hogy mekkora a rászorultság mértéke? Önök nyertek(?), a Fidesz.

Megszűnt januártól Magyarországon - Európában egyedülálló módon - a rokkantnyugdíj. Kétféle ellátást lehet kapni: rokkantellátást és rehabilitációs ellátást, de nem nyugdíjat, ugyanis ez már egészségügyi ellátás. Mindezt úgy merészelte megtenni az Orbán-kormány, hogy ezek az emberek nyugdíjjárulékot fizettek. Ezen személyek esetében az egészségügyi ellátás bármikor csökkenthető vagy akár teljesen megszüntethető. Ugye világos a cél?

Az Orbán-kormány nem csak adóval, hanem a nyugdíjhoz kapcsolódó juttatások csökkentésével, vagy megszüntetésével is ”megadóztathatja” a nyugdíjakat: utazási kedvezmények, közgyógyellátás, gyógyszer és orvosi kezelések támogatása stb. Ezek közül már számos kedvezmény kurtítása, vagy megszűntetése közszájon forgó téma.

Nyugdíj melletti munkavégzés megszüntetése vagy további korlátozása is kiváló eszköz a nyugdíj ”megadóztatására”. A rehabilitációs ellátás és rokkantellátás melletti munkavégzés tiltása hasonló eredménnyel kecsegtet. A Fidesz ilyen irányú elképzeléseit jól mutatja az egészségkárosodott személyek felülvizsgálatra történő tömeges visszarendelése.

Az MSZP ezért azt követeli az Orbán-kormánytól, hogy a fenti felsorolásban szereplő ”nyugdíjadókat” is számítsák bele, amikor azt állítják, hogy nem adóztatják meg a nyugdíjakat.

Korózs Lajos,
az MSZP elnökségi tagja