mszp.hu | Belföld | húsipar áfa közlemény
2014. május 14. 10:35

Az MSZP újra benyújtotta az áfacsökkentési javaslatát

A magyar húsexportot sújtó orosz szankciók súlyos gondot okoznak az amúgy is válságban vergődő iparágnak, ezért azonnali megoldást kell találni. Az MSZP ezért szerdán benyújtja az alapvető élelmiszerek áfacsökkenését célzó javaslatát.

Az orosz agrárminiszter Orbán Viktor januári moszkvai tárgyalásán még úgy nyilatkozott: „Oroszországban az emberek ismerik, és nagyon szeretik a magyar termékeket. Mert környezetvédelmi szempontból tiszták, jó minőségűek és egész egyszerűen finomak”. Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár azt mondta: hazánk az élelmiszerexport területén „kulcsszerepre törekszik az orosz piacon”.

Miért nem kell már Moszkvának a hazai hús? A tiltás mögött nem szakmai, inkább politikai okok állnak? Ha így van, akkor az Orbán-kormánynak a feladata, hogy ne csak beszéljen a keleti nyitásról, hanem nyissa rá az ajtót az oroszokra, és derítse ki, mi az oka a magyar húst sújtó szankcióknak!

Ha kiderül, hogy orosz kivitelre rövidtávon nincs lehetőség, akkor a belső keresletet kell növelni. Ehhez vissza kell szorítani a feketegazdaságot. A húsiparban éves szinten 100 milliárdos kárt okozó fekete termelés felszámolásához radikális árcsökkentés kell.

Az MSZP ezért nyújtja be áfacsökkentését célzó javaslatát. Uniós képviselőink vállalása pedig, hogy egész Európában legyen az egyszámjegyű élelmiszeráfa.

Harangozó Gábor,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke