mszp.hu | cenzúra MTI
2015. október 22. 18:04

Az MTI megtagadta annak a közleménynek a kiadását, melyben az MSZP a Magyar Rádió cenzúrája ellen tiltakozik

Ismét cenzúrázta az MTI az MSZP egyik közleményét: a közszolgálatinak álcázott nemzeti hírügynökség megtagadta, hogy kiadja azt a közleményt, amelyben MSZP a Magyar Rádió Nagy Imréről szóló Rainer-interjú letiltása ellen tiltakozott, és a cenzúrát elrendelő munkatársak azonnali menesztését követelte. Az MSZP ezért panaszt tesz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál, s amennyiben ezt visszautasítják, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, mivel az MTI eljárása sérti a szólás- és sajtószabadságot.

Az MSZP véleménye szerint az MTI mostanra hazugsággyárrá vált és ezért elsősorban Gazsó L. Ferenc vezérigazgatót terheli a legnagyobb felelősség. A nemzeti hírügynökség rendszeresen manipulált híreket ad ki, megtagadja az MSZP közleményeinek kiadását, és nem, vagy a valóságot eltorzítva számol be egyes eseményekről. Ez az eljárás sérti a közszolgálatiságot, rombolja a demokratikus alapelveket és megakadályozza a magyar embereket abban, hogy alapvető jogukkal élve objektíven tájékozódhassanak.

Lukács Zoltán,
az MSZP alelnöke, frakcióvezető-helyettes

Előzmény:

Tisztelt MSZP Országos Központ!

Az MSZP Országos Központ  „Azonnal menesszék a Magyar Rádió cenzúrázó munkatársait!” című, az MTI OS-hez mai napon eljuttatott közleményével kapcsolatban tájékoztatom Önöket, hogy közleményük az OS Szabályzatának (http://os.mti.hu/szabalyzat ) 14. 2. pontjába ütközik, ezért azt nem áll módunkban kiadni.

Felhívom továbbá a szíves figyelmüket arra, hogy a Szabályzat 15. pontja értelmében az MTI jogosult egyes közlemények közzétételét megtagadni, a közlemény közzétételének megtagadásáért semmilyen felelősséggel nem tartozik.

Kérjük tájékoztatásunk tudomásul vételét!

OS

Az MSZP Országos Központjának közleménye

Budapest, 2015. október 22., csütörtök (OS) - Azonnal menesszék a Magyar Rádió cenzúrázó munkatársait!

Az MSZP tiltakozik a Nagy Imréről szóló Rainer-interjú letiltása ellen, és a Magyar Rádió cenzúrát elrendelő munkatársainak azonnali menesztését követeli!

Az, hogy a közpénzmilliárdokból fenntartott rádióban ma nem mehet le egy Nagy Imréről szóló interjú, a mártír miniszterelnök szelleméhez és az 1956-os forradalom eszméjéhez egyaránt méltatlan. A Fidesz-kormány szócsöveként működő Magyar Rádió az interjú megtagadásával a forradalom eszméjét tagadta meg.

Szimbolikus, hogy az újabb cenzúrát abban az intézményben követték el, amely az 1956-os forradalom egyik legfontosabb epizódjának színhelye volt. Szégyen, hogy erre a pártállami időket idéző tettre a forradalom évfordulójának előestéjén került sor. Szégyen, hogy a közmédiának álcázott pártmédia már nem csak a híreket hamisítja, de a történelmünket is megpróbálja elhazudni! Ez a szégyen azé a kormányé, amelynek vezetője 1989-ben a Nagy Imre újratemetésén elmondott beszédével szerzett országos ismertséget.

Az MSZP a Magyar Rádió cenzúrát elrendelő munkatársainak azonnali menesztését követeli!

Lukács Zoltán,
az MSZP alelnöke, frakcióvezető-helyettes