Az oktatás tönkretétele a valódi nemzetárulás

Jelenleg Magyarországon kevesebb mint 300 ezer diák jár egyetemre vagy főiskolára. Ez a szám 16 éve nem volt ilyen alacsony. A lesújtó adat nem magyarázható a népességcsökkenéssel, hiszen kétszer annyival csökkent a főiskolások és egyetemisták száma, mint azt a születésszám indokolná.

Miközben tehát a fejlett országokban Magyarországon a legnagyobb a diplomások és diploma nélküliek közti fizetéskülönbség aránya, a kormány folyamatos pénzkivonással és brutálisan magas tandíjakkal tudatosan szűkíti azok körét, akik diplomát szerezhetnek.  Ez az igazi nemzetárulás.

Lánczi András, a Fidesz egyik fő ideológusa, a kormánynak milliárdokért tanácsot adó Századvég elnöke, a Corvinus egyetemi tanára egy interjúban kifejtette, hogy „amit korrupciónak neveznek, az a Fidesz legfőbb politikája.” Miközben tehát évtizedek óta nem látott mélypontra jutott a felsőoktatásban részt vevők aránya, a kormánytanácsadó-egyetemi tanár semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy az oktatásból, egészségügyből kivett és rászorulóktól elvett pénzt baráti és családi vállalkozókra költsék – akiket ráadásul konzekvensen összekever a hazai vállalkozókkal. Nehéz eldönteni, hogy ez morális vagy szakmai alkalmatlanságról árulkodik inkább.

A Fidesz politikájának lényege valóban a korrupció. Ahhoz pedig nem kell egyetemi tanárnak lenni, hogy tudjuk: a nemzeti maszlagba csomagolt orbáni korrupció is bűncselekmény. Ennél is nagyobb baj, hogy Orbán Viktor a kormányzás legfőbb céljává tett korrupcióval és az oktatás tönkretételével folyamatosan és módszeresen ássa alá az ország jövőjét.

Kunhalmi Ágnes,
országgyűlési képviselő, oktatáspolitikus