mszp.hu | parlament
2014. október 13. 22:07

Az önkormányzatoktól Szijjártó pozsonyi útjáig - Országgyűlés

Önkormányzatok, társadalmi egyenlőség, ki nem nevezett kancellárok, Pannon Volán Zrt., MNB-költések. Ülésezett a parlament.

Biztosítsák a társadalmi krízis kezeléséhez szükséges feltételeket az önkormányzatoknak!

Az MSZP frakcióvezetője szerint ha a politikai többség nem kapcsolódik társadalmi többséghez akkor nincs valódi, sikeres, erős Magyarország.

Tóbiás József a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta, a kabinet az elmúlt négy évben kiüresítette az önkormányzatiság eszméjét, elvonta hatásköreit, "otthagyva" a legfontosabbat a szociális rendszert.

Azt követelte a kormányfőtől és a kormánypárti képviselőktől, biztosítsanak minden feltételt az önkormányzatoknak, hogy képesek legyenek a Magyarországon meglévő társadalmi krízist kezelni. Ki fog derülni a költségvetés tárgyalásakor, hogy milyen eszközt, védelmet tud nyújtani a kormány azoknak az önkormányzatoknak, amelyek segítséget várnak - jegyezte meg. Kitért arra is, hogy ma minden harmadik gyermek nélkülöz, és 3,4 millióan nem keresnek többet 65 ezer forintnál. Mint mondta, egyre többen érzik, hogy az út szélén vannak.

A teljes foglalkoztatást csak egy tudásalapú társadalom biztosíthatja. Ha nem lesz nyitás Európa, a világ tudásának megismerése felé a ma felnövekvő generációjának, akkor nincs egységes Magyarország - hangoztatta, és arra szólított fel, "ne zárják be Magyarországot", mert annak elvándorlás lesz a következménye.

Az embereknek nincs lehetőségük megismerni a tényeket

Korózs Lajos azt mondta: a kormányoldal választási győzelme annak is köszönhető, hogy az embereknek nincs lehetőségük megismerni a tényeket, a szegénység okait, a jövőt meghatározó alternatívákat.

Ennek oka szerinte a tájékoztatási rendszer átszervezésében áll, amelynek eredményeként eltitkolhatók a kormányzat tevékenységének "tragikus szociális következménye". Kijelentette: több mint félmillióval nőtt a szegények száma az elmúlt négy évben, és meghaladja a 4,5 milliót azok száma, akik a létminimumnál kevesebből élnek.

Korózs Lajos közölte: sosem volt ilyen nagy a társadalmi egyenlőtlenség.

Mikor nevezik ki a felsőoktatásban a kancellárokat?

Hiller István azt tudakolta, mikor nevezik ki a felsőoktatási intézményekbe a kancellárokat. Elmondta, hogy a kormány szeptember elejére ígérte ezt, de egyetlen helyen sem sikerült kinevezni kancellárt. Értékelése szerint azzal, hogy a rektorok mellé kineveznek egy pénzügyek terén teljhatalommal rendelkező vezetőt, kétpólusú vezetés, "kétfejűség" jön létre. Ilyen feladat- és hatáskörmegosztás sehol sincs Európában - mondta.

Mi lesz a Pannon Volán Zrt-vel?

Szakács László a Pannon Volán Zrt. jövőjéről kérdezte a nemzeti fejlesztési minisztert. Kifejtette, hogy a 24 volántársaság hét regionális csoportba olvad be, a pécsi társaság a Dél-Dunántúli Regionális Közlekedési Központ tagja lett. Az integrációtól 4-5 milliárd forintos megtakarítást remél az állam, de ekkora költségcsökkentés csak létszámleépítés árán valósulhat meg. A képviselő azt kérdezte, mennyi munkavállalót küldtek el eddig a cégtől, és hány dolgozónak mondanak még fel az integrációs folyamat során.

Hogyan képzeli az MNB a gigantikus költekezést?

Burány Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hetekben gigantikus pazarlásba kezdett a Magyar Nemzeti Bank, ennek jegyében kastélyszállót vásároltak, majd luxus-irodaházat vettek Budapesten. Különösen felháborító utóbbi esetben - folytatta -, hogy a megjelent árnál drágábban vették meg egy offshore hátterű cégtől, és a szerződést Trócsányi László igazságügyi miniszter irodája készítette. Kitért arra is, hogy több száz milliót különítettek el közgazdasági képzésre is. Azt kérdezte: hogy képzelik, hogy ilyen horderejű költekezésbe kezdenek?

Miért költöttek ennyit házkutatásra az Ökotárs Alapítványnál?

Bárándy Gergely azt kérdezte: miért költött 1,25 millió forintot a rendőrség az Ökotárs Alapítvány "lerohanására"? Arra is választ kért: a Belügyminisztérium kíván-e vizsgálatot indítani azon rendőri vezető ellen, aki az intézkedésről döntött.

Társadalmi bűnt követett el a kormány

Heringes Anita azt mondta, hogy 177 ezer ember a parlagfű-mentesítésre ajánlotta fel adójának egy százalékát 1,1 milliárd forint értékben, de a kormány nem törődött az akaratukkal, másra használta fel a pénzt, és ez társadalmi felelőtlenség.

Milyen eredményeket hozott Szijjártó Péter pozsonyi útja?

A kérdések során Kiss László arról érdeklődött, hogy milyen eredményeket hozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter első hivatalos külföldi, pozsonyi útja.

Milyen újabb trükkök várhatóak az államadósság látszólagos csökkentése érdekében?