Az Orbán-kormány már megint rosszabbul teljesít

Üdvözöljük az Európai Bizottság döntését, mi szerint idén is kaphatnak közvetlen területalapú támogatási előleget a magyar gazdák. Várjuk azonban a kormány válaszát: miért csupán 50%-os előlegért folyamodtak kérelemmel az EU-hoz, amikor 2009-ben a rendkívüli aszályra való tekintettel egyszer már 80%-ot is kaphattak a termelők?

Közel 200 ezer magyar gazda is részesülhet az unió által egységesen előrehozott támogatásban október közepétől, miután az EU-bizottság 50%-os előleg biztosításáról döntött a 2013-as közvetlen támogatások kifizetésénél. Örömteli hír ez, különösen az idei kemény aszályok után, hiszen küszöbön áll az őszi vetés, a földekbe forgatható hitelnek pedig továbbra is szűkében van a magyar agrárium.

Érthetetlen azonban, miért nem kezdeményezte a vidékfejlesztési tárca, hogy a gazdák a rendkívüli szárazságra való tekintettel ne csupán a nekik járó földalapú támogatás felét, hanem legalább 80%-át még az ősszel megkaphassák. A kérés nem lett volna példátlan: az MSZP-kormány 2009 őszén egyszer már rá tudta venni az EU-t a magasabb összegű előleg kifizetésére.

Az Orbán-kormány erre vajon miért nem volt képes?

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke