2012. július 12. 10:40

Az Orbán-kormány megszorításai egyszerre sújtják a lakosságot és a környezetet

Az Európai Unió országai az elmúlt években az éghajlatváltozás elleni harc jegyében vállalták, hogy az 1990-es szinthez képest 2020-ig 20 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. Vállalták azt is, hogy ugyanennyivel mérsékelik az energiafogyasztást, illetve növelik az „energiamixben” a megújuló energiák részesedését.

A kedden bejelentett Matolcsy-féle újabb adóemelések és megszorítások szembe mennek ezekkel a célokkal. Az Orbán-kormány újra letért a modern európai útról.

Az autógáz jövedéki adójának 50 + 50 százalékos emelése egyszerre sújtja a magyar lakosságot és a környezetet. Ez a megszorítás azt jelenti, hogy a most literenként nagyjából 250 forintba kerülő LPG ára literenként több mint 30 forinttal emelkedik.

Úgy látszik, az Orbán-kormány nem tudja, hogy az autógáz használata környezetkímélőbb és azonos tartályméretnél autógázzal nagyjából háromszor akkora távot lehet megtenni, mint a kőolajból előállított üzemanyagokkal. A benzinhez képest ugyanazon gépjármű 10%-kal kevesebb szén-dioxidot pöfög ki. Az autógázzal hajtott járművek nitrogénoxid kibocsátása 20-40%-kal, a szénmonoxidé 60-90%-kal, a szénhidrogéné 40-60%-kal kevesebb, mint a benzinüzeműeké. A korom kibocsátása gyakorlatilag nulla, szemben a dízelmotorok levegőszennyezésével.

Nemzetközi példák sora bizonyítja, hogy a zöldgazdasági szempontok figyelembevétele a gazdaságpolitikai intézkedésekben pluszforrásokhoz juttathatják az államot, úgy, hogy közben a környezeti fenntarthatóság is megvalósul. Ezért felszólítjuk az Orbán-kormányt és a Fideszt, hagyjon fel végre az emberek és a környezet terheinek növelésével, és vonja vissza javaslatát! Az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a fenntartható fejlődés jegyében tegyen meg mindent azért, hogy ne csak a ma, hanem a jövő generációi is biztonságban élhessenek!

Bódás Sándor
elnök