Európa Unió 1956
2012. október 23. 17:15

Az Orbán-kormány teremtett gyarmati szegénységet, s nem az unió politikája

"1956 történetét a ma hatalmon lévők újra akarják írni. 1956 azonban mindannyiunké - örökségét egyetlen politikai oldal sem sajátíthatja ki magának! Még kevésbé engedhető meg az, hogy mai politikusok ellenkezőjét tegyék annak, ami az 1956-es forradalom és szabadságharc célja és érdeme volt. Ezek az erők nyíltan szembehelyezkednek mindazzal, amit 1956 a magyarok számára jelentett: a szabadsággal, a demokráciával és a szociális igazságossággal, a félelem nélküli társadalmi közérzettel" - fogalmazott Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulója kapcsán Strasbourgban tartott megemlékezésen.

A delegációvezető Bibó István szavait, miszerint a demokrata nem fél, azzal egészítette ki, hogy a demokrata másokat sem félemlít meg. "Joggal követelhetjük ezért, hogyha a jelenlegi hatalom demokratának vallja magát, ne félemlítsen meg másokat. Üzenjük nekik: nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni! Gondoljunk emelt fővel 1956-ra, a magyarság világméretű XX. századi teljesítményére. Méltó megélhetést, nagyobb társadalmi igazságot és a szorongás, félelem nélküli szabad légkört szeretnénk. Bárhogy is vizionálják egyesek, hazánkat nem külső hatalom, hanem a belső gyengeség, a növekvő társadalmi feszültség és az emberek mesterséges szembeállítása veszélyezteti" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba. A delegációvezető Ady Endre sorait idézve hívott cselekvésre: "Most perc-emberkék dáridója tart, / De építésre készen a kövünk, / Nagyot végezni mégis mi jövünk. / Nagyot és szépet, emberit s magyart."

"Adjunk új európai jövőt az országnak. Hogy Magyarországnak legyen megbecsülése. Hogy hazánk újra legyen valaki. A XX. században Magyarország két eseménnyel írta be nevét a világtörténelembe. Az első az 1956-os forradalom és szabadságharc kísérlete, a szovjet függőségből és a kényszerű szovjet típusú társadalmi modelltől történő megszabadulás. A másik esemény a „magyar tárgyalásos forradalom”, az 1989–90-es békés átmenet, a nyugattól elválasztó vasfüggöny átvágása, a német újraegyesítéshez való magyar hozzájárulás. Ez a szerves és páratlanul békés folyamat erjesztője, kovásza, bizonyos példája lett a közép- és kelet-európai rendszerváltozásoknak" - fogalmazott Tabajdi Csaba.