mszp.hu | Belföld | közlemény parlament országgyűlés
2014. április 25. 14:19

Az Országgyűlés leköszönő alelnökének közleménye

Nem nevezhető másnak, csakis szélsőjobboldali provokációnak, hogy a Jobbik a május 6-án újjáalakuló magyar Országgyűlés egyik alelnökének Sneider Tamást jelöli. A rendszerváltás óta a parlamenti pártok mindig tiszteletben tartották egymás jogát az országgyűlési tisztségekre való jelöléshez, jelen esetben azonban egy demokrata nem maradhat szótlan.

Sneider Tamás a kilencvenes évek elején egy vállaltan skinhead-mozgalom, az egri Nemzeti Ifjak Egyesületének volt vezetője. A sajtóban megjelent információk szerint az egykoron még „Roy” néven ismert bandavezérrel szemben vádat is emeltek, miután „leütött” egy roma férfit. Ugyancsak emlékezetes egy korábbi, a Jobbik belső háborúi idején elhangzott kijelentése, miszerint „a maffiózókkal is jóban kell lenni”.

A magyar Országgyűlés alelnökének lenni olyan közjogi, állami vezetői feladat, amely felelősséggel és kötelességgel jár együtt. Az elmúlt négy évben azon voltam, hogy hitelesen megőrizzem ennek a tisztségnek a méltóságát, egyben megóvjam a magyar Országgyűlés tekintélyét is a radikalizmus és a szélsőség otromba megnyilvánulásaitól.

Leköszönő tisztségviselőként ezúton kérem Kövér László házelnököt, hogy vesse latba tekintélyét és befolyását mind a Fidesz vezető politikusaként, mind pedig az Országgyűlés elnökeként abban, hogy a magyar törvényhozás, és ezáltal Magyarország méltóságán folt ne essen.

A parlamenti szokásjog ismerete és tiszteletben tartása mellett is ki kell jelenteni: nemcsak Kövér László és a Fidesz, de a teljes magyar Parlament és Magyarország szégyene lesz, ha ilyen erőszakos, fasisztoid múlttal valaki a magyar állam hitelesített vezetője lehet.

Ne engedjünk a Jobbik tudatos politikai provokációjának!

Ujhelyi István,
az Országgyűlés leköszönő alelnöke