MTI/mszp.hu | Belföld | választás 2014 Kaposvár kampány
2014. március 04. 21:57

Az országnak békességre van szüksége

Az országnak nyugalomra, meg békére van szüksége végre - hangsúlyozta az MSZP elnöke kedden Kaposváron.

Mesterházy Attila, az összefogás miniszterelnök-jelöltje a Dorottya Hotel zsúfolásig megtelt nagytermében tartott lakossági fórumon úgy vélekedett: az nem normális, hogy politikusokon, pártokon összevesznek barátok, meg családtagok.

"Én olyan Magyarországot akarok, (...) ahol a nemzet része minden magyar ember, függetlenül attól, hogy melyik pártra szavazott, hogy miben hisz, hogy milyen vallást képvisel, hogy ki az ő párja, barátja, ismerőse, (...) hogy hogyan gondolkodik az ország dolgairól, a magyar nemzet jövőjéről, mert mi mind itt, ebben a hazában élünk" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Mesterházy Attilát a teremben ülő több száz fős hallgatóság felállva és tapssal fogadta.

Az MSZP elnöke az emberek politikai nézeteik miatti megosztottságáról szólva azt hangsúlyozta: Magyarországon olyan politikai kultúrára van szükség, hogy az egyik fél ne tekintse a másikat ellenségnek, akit  minden körülmények között tönkre kell tennie.

Mesterházy Attila szerint az természetes, hogy a jobb- és baloldal között viták legyenek, és mindkét fél megfogalmazhat kritikát a másikkal szemben, de "ne vitassák el tőlünk azt, hogy ennek az országnak mi is jót akarunk, hogy a mi programjaink, a mi politikai elképzelésünk is abból az alapvetésből fakadnak, hogy azt szeretnénk, ez az ország igazságosabb, szabadabb, modernebb legyen".

"Mi igenis egy új magyar köztársaságot akarunk, olyan magyar köztársaságot, ahol a hétköznapi ember megéli a nemzet sikerét - hangoztatta az Összefogás miniszterelnök-jelöltje.

A többségében idősekből álló hallgatóság többször tapssal szakította meg a politikust, amikor a idősekről, a nyugdíjasokról beszélt.

"A Fidesznek egy tisztességes mondata nincs az idősekről" - mondta a politikus, hozzátéve, pedig az idősek, a mai nyugdíjasok voltak azok, "akik fölépítették ezt az országot nekünk a második világháború után".

Közölte: ma az a helyzet, hogy másfélmillió embernek 100 ezer, és körülbelül 50-60 ezer embernek 50 ezer forint alatti nyugdíja van. Ám mivel sok családban a nyugdíj az egyetlen biztos havi bevétel, mert mindenki más munkanélküli, ezért nemhogy a gyerekek és az unokák tartanák el a nyugdíjasokat, ahogy a Fidesz mondja, hanem még mindig a nyugdíjasok és az idősek segítik a gyermekeiket és az unokáikat.

A politikus Magyarország legnagyobb problémájának nevezte a munkanélküliséget, és azt, hogy emiatt 500 ezer jól képzett, nyelveket beszélő ember kényszerűségből elhagyta az országot. Mint mondta, a következő kormány legfontosabb feladata, hogy segítse a munkahelyteremtést.