Az összefogást a választók nevezték el

A demonstrációkon, olvasói levelekben, lakossági fórumok hozzászólásaiban megnyilvánuló választói akarat, a köznyelv nevezte el összefogásnak baloldali ellenzéki erők koalícióját, ezért az elnevezést nem lehet kisajátítani, hiába tett feljelentést erre hivatkozva Szepessy Zsolt.

Számos civil szervezet, helyi politikai erő jelölte meg így magát, köztük például a CÖF, a Civil Összefogás Fóruma, az Összefogás Pécsért Egyesület, az Összefogás Újbudáért Egyesület, vagy az Összefogás Nyugdíjas Egyesület. Nem formálhat magának kizárólagos jogot erre a szóra egyetlen párt sem, mint ahogy nem sajátítható ki például a „magyar”, a „demokratikus”, a „népi”, vagy a „keresztény” jelző sem.

A magukat összefogásnak is nevező demokratikus ellenzéki pártok nem hoztak létre újabb szervezetet, választási pártot, a szórólapokon, a plakátokon és majd a szavazólapokon is a koalícióban résztvevő mind az öt párt neve és logója fog szerepelni.

MSZP, Együtt-PM, DK, MLP