mszp.hu | Belföld | közlemény nőtagozat
2014. július 10. 15:27

Az ötletszerű szociálpolitika újabb bizonyítéka

Nem értjük, hogy komoly szociálpolitikai döntéseket miként lehet ötleteléshez kötni. Felelős döntésekhez megalapozott, előkészített intézkedési tervek szükségesek. A mostani elképzelés, hogy gyerekszámhoz kötnék a nyugdíjat, egy újabb bizonyítéka az átgondolatlanságnak, és annak, hogy a kormányzat nem veszi figyelembe a társadalom jelenlegi helyzetét.

Senki nem szül azért több gyereket, hogy majd 40-50 év múlva több nyugdíja legyen. Viszont a gyermekek utáni nyugdíjszámítás kiváló ürügy lehet egy tömeges nyugdíjcsökkentésre.

A nyugdíj nem egy szociális juttatás, hanem egy élet munkája után járó jövedelem, és nem függhet a világra hozott gyermekek számától. Abba már bele sem merünk gondolni, hogyan szabályozná a Fidesz a halmozottan hátrányos, betegen született gyermekek kérdésének megoldását.

Ma minden ötödik pár meddőségi problémákkal küzd, és az egészségügyi megszorítások miatt az állam nem finanszíroz elég meddőségi kezelést. A büntetésük előtt fel sem merül, hogy a kezelések elérhetőségén kellene javítani? Vagy a meddő párok külön papírral igazolhatják majd, hogy önhibájukon kívül nem vállaltak gyereket?

A felelősen gondolkodó, csak 1-2 gyereket nevelő emberek is kevesebb nyugdíjat kapnak, pedig ők nem azért nem vállalnak több gyereket, mert nem akarnak, hanem mert tapasztalják az Orbán-kormány alatt növekvő a létbizonytalanságot.

Hosszú távon hogy lehet így felelősen családot tervezni? Nincsenek munkahelyek, alacsonyak a bérek, egyre több az adóteher, sokan más országokban keresik a továbblépés lehetőségét.

Ez az új számítási mód nem ösztönöz gyerekvállalásra, viszont ürügyet teremt egy tömeges nyugdíjcsökkentésre. Az ilyen ötletekből nem kér a magyar társadalom.

Dr. Gurmai Zita
MSZP Nőtagozat elnöke