MTI/mszp.hu | Belföld | Polt Péter ügyészség nyomozás
2014. március 31. 15:37

Az ügyészség vizsgálja ki, mi a sajtóinformációk forrása!

Szanyi Tibor felszólította Polt Péter legfőbb ügyészt, vizsgálja ki, hogyan kerülhettek nyomozati anyagok a sajtóhoz a Simon-ügyben. Az MSZP európai parlamenti listavezetője ennek érdekében feljelentést tesz.

Szanyi Tibor hétfői sajtótájékoztatóján hozzátette: ha nem történt ilyesmi - hiszen Polt Péter egy írásbeli kérdésére azt közölte: a megjelent sajtóinformációk forrása nem a Központi Nyomozó Főügyészség - akkor elvárják a legfőbb ügyésztől, hogy cáfolja meg az ellenőrizetlen értesüléseket.

Az MSZP-s politikus kitért arra, ha mégis kiderül, hogy a jobboldali sajtóban megjelent információk az ügyészségtől származnak, akkor Polt Péternek le kell vonnia a személyi következményeket, "ha nem képes munkatársait a törvényeknek megfelelő munkára bírni", akkor le kell mondania.

Szanyi Tibor az MSZP korábbi közleményével egyezően felszólította a hatóságokat, haladéktalanul tegyék közzé az összes szakértői jelentést, amely tisztázhatja Welsz Tamás halálának körülményeit. Ezt azzal egészítette ki: a Simon-ügy koronatanújaként megnevezett vállalkozó halála óta 11 nap telt el, azóta meg kellett születnie a vizsgálati eredményeknek, mégis "titkolják" őket.

Szanyi Tibor a Magyar Nemzetben megjelent információkkal kapcsolatos kérdésre elmondta: mivel Polt Péter cáfolta, hogy az ügyészségről szivárognak ki információk, más pedig nem lehet banktitkok birtokában, nem tekintik hitelesnek a sajtóban megjelenő információkat.

Azt is közölte, nem tartja életszerűnek, hogy egy magyar képviselő éveken át "hülyét csináljon" az európai hatóságokból és bankfelügyeletekből, ha ugyanis valóban százmilliós tranzakciók történtek, azokról a bankoknak értesíteniük kellett a hatóságokat.