Külföld | Ukrajna közlemény
2013. december 11. 16:04

Az ukrán fiaskóra is „több Európa” a válasz

Diplomáciai kudarc, de aligha meglepetés, hogy orosz nyomásra meghiúsult Ukrajna uniós társulási szerződése. Az Uniónak és Magyarországnak egyelőre el kell fogadnia keleti szomszédunk egyensúlyi pozícióját, és a gazdasági növekedés erősítésével kell megkerülhetetlen, vonzó céllá tenni az uniós tagságot.

December 10-én plenáris ülésen foglalkozott az Európai Parlament az ukrán társulási szerződés elhalasztása nyomán előállt helyzettel. Az ukrán visszalépés csalódást keltő, de készülni lehetett rá. Sejteni lehetett ugyanis, hogy Putyin Oroszországa nem fogja feladni korábbi céljait, befolyását a korábbi szovjet tagállamokban. A képviselők többsége egyetértett, hogy az EU-nak nem szabad lemondania Ukrajnáról, különösen nem a társadalom nyugat-párti tömegeiről, akik utcai megmozdulásokon adtak hangot csalódottságuknak.

Herczog Edit hozzászólásában arra emlékeztetett, hogy az Uniónak továbbra is tárt karokkal kell fogadnia keleti szomszédjainak közeledését, de egyelőre tudomásul kell venni, hogy Ukrajnának vélhetően még sokáig kelet és nyugat között kell egyensúlyoznia, a belső és külpolitikai stabilitás megőrzése mellett.

A képviselő rámutatott, hogy a hosszabb távú megoldás az európai válságkezelés sikerén áll vagy bukik. Ha az állam- és kormányfők kitartanak Brüsszelben kifejtett integráció-párti álláspontjaik mellett, és a belföldi közvélemény felé nem folytatnak kettős beszédet, akkor a gazdasági fellendülés megkerülhetetlen céllá teszi az európai integrációt az Unió szinte minden szomszédja számára. Így fel kell gyorsítani a bankunió és a közös pénzügyi kormányzás kialakítását, a védelmi ipar egységesítésének folyamatát. Ha sikerül új gazdasági hajtóerőt fogni az Unió vitorlájába, akkor nem csak saját gazdasági és társadalmi problémáinkat oldjuk meg, de a Keleti Partnerség Program országai számára is kikerülhetetlen szükségszerűséggé válik a nyugati integráció.

Az Európai Unió eredeti célja a béke és biztonság fenntartása volt a kontinensünkön. Sajnálatos, hogy Ukrajna egy olyan kelet-nyugat törésponton fekszik, ahonnan a gazdasági szálak egyelőre inkább kelet felé húzódnak, de fejlődés iránya inkább nyugat felé mutat. Az országnak vélhetően még sokáig e kettős szituációban kell egyensúlyoznia, a belső és külpolitikai stabilitás megőrzése mellett.

Magyarországnak mindenképp jó, barátságos viszonyra kell törekednie keleti szomszédjával, függetlenül a geopolitikai fejleményektől. Nem csak az ország gázellátása érkezik ugyanis Ukrajnából, de a kárpátaljai magyar közösség sorsáért, boldogulásáért is felelősséggel tartozunk.