2012. május 19. 12:48

Az utcára szorult a lakossági fórum

Tegnap este Ököritófülpösön, Szabolcs–Szatmár-Bereg megye 2000 fős településén a helyi lakosok által kezdeményezett lakossági fórum az utcára szorult, mivel a fideszes polgármester, Szabó Béla nem biztosított termet a számukra.

Egy 2003–as rendelet értelmében a lakosság számára - politikai hovatartozás tekintete nélkül - lehetőséget kell biztosítania a település vezetésének a fórum megtartására. A helyi MSZP szervezet vezetői Ignácz József és Gaál Sándor a polgármester hivatalos fogadóóráján szeretett volna magyarázatot kérni a visszautasításra, de a fogadóórán a polgármester nem jelent meg. Másnap újra keresték a település vezetőjét, de egy „biztonsági őr” a polgármester utasítására nem engedte be őket az önkormányzat épületébe.

Halmi József, az MSZP megyei alelnöke - aki maga is polgármester a szomszédos Győrtelek településen - meghívott előadója volt a rendezvénynek. Halmi József is felháborodását fejezte ki, hogy miért van szükség egy kistelepülésen – egy állítólag jól működő önkormányzatnak - ilyen típusú védelemre?

A lakossági fórumot a Művelődési Ház előtt az utcán megtartották.

A szervezők felolvasták a helyi Fidesz ígéreteit, ami a fórum egyik témájaként lett meghirdetve, és aminek ismeretében a polgármester korlátozta demokratikus jogaikat:

„Csak a helyi Fidesz képes lehetőséget teremteni a jólét biztosításához! Csak a Fidesz elnökei tudnak támogatást szerezni Ököritófülpösnek! Csak a Fidesz képes rendet tenni! Számíthatnak ránk, mert: igazságosabb közmunkaprogramot vezetünk be, megteremtjük a támogatott munkahelyek lehetőségét, elkészítjük az idősek otthonát, helyi fiatalokat alkalmazunk Ököritófülpösön, megszüntetjük a félelmet, felszámoljuk a megosztottságot!„

Az aktuális felháborodásuk mellett kiemelten foglalkoztak a fórum résztvevői a kormány egymillió munkahely ígéretével, a közmunka, a rokkant nyugdíjazás, a segélyek átalakításaival, ami még nehezebb sorba kényszeríti a településen élőket. A kormány azokat nyúzza, akik eddig is szegény sorba éltek, „koldusbotra juttatja a szegényeket” - hangoztatták.

Az emberek Ököritófülpösön is megérdemeltek volna egy termet a „DEMOKRÁCIÁBAN”!