Azonnal vegyék le hamis mézeket a boltok polcairól!

A hazai áruházak polcairól levett 19 fajta mézről 80 százalékban az derült ki, hogy Kínából származó ipari keverék, vagyis nem emberi fogyasztásra készült.

Az MSZP felszólítja a magyar hatóságokat, elsősorban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, hogy az emberek egészségének védelme érdekében azonnal vizsgálják be a hazai termékkört és vetessék le az üzletek polcairól az ipari keverékeket, a hamisítókat pedig büntessék meg! A boltok tulajdonosaitól azt kérjük, hogy ne várják meg a vizsgálat eredményét, hanem a lehető legrövidebb idő alatt semmisítsék meg a botrányosan rossz kínai mézet.

Az MSZP egyetért Takács Ferenccel, a Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület tagjával, aki szerint elvárható a magyar kormánytól, hogy sürgesse az Európai Uniónál a kínai mézszállítmányok alapos vizsgálatát.

Amíg nem lépnek a hatóságok, a vevők nem tehetnek mást, mint hogy megfontoltan vásárolnak. Feltétlenül érdemes figyelni arra, hogy a gyanús üvegeken a következő felirat olvasható: európai és Európán kívüli méz keveréke. Ha tehetik, ne az olcsó, de emberi fogyasztásra alkalmatlan ipari keveréket vegyék, hanem a hazai termelői mézet.

Gőgös Zoltán,
elnökhelyettes, országgyűlési képviselő