Belföld | közlemény mezőgazdaság sertéshús
2013. augusztus 30. 10:54

Azonnali problémákra kellene azonnali választ adni!

Horváth István sertésügyi biztos szerint vissza kell adni a hazai sertéshús presztízsét. Ehhez szerinte mindössze az kell, hogy a jövőben "hatékony tartás és takarmányozási technológiák alkalmazásával, megfelelő állategészségügyi feltételeket biztosítva, genetikailag jó minőségű alapanyag kerüljön a feldolgozókhoz".

Szomorú, hogy az Orbán-kormány már megint 30 évre előre tervez akkor, amikor még azt sem sejti, hogy 30 nap múlva mi lesz az ágazatban. Mi a magunk részéről természetesen örülünk minden fejlesztésnek az agráriumban. Ennek megfelelően mindet támogatjuk is. De a hosszú távú tervezés helyett a sertésbiztosnak ma inkább abba az irányba kellene befolyásolni a saját kormányát, hogy a program végén legyen is majd kinek eladni a felnevelt jószágot, magyarul maradjon még feldolgozóipar Magyarországon.

A hazai húsfeldolgozó-ipar megmentéséhez viszont azonnali és radikális áfacsökkentésre van szükség, és az eddigi termelői tartozásokat is sürgősen rendezni kell! Nem csak a tegnapi kormányzati siker- és propagandának otthont adó Kaposvárott, hanem Kapuváron és Pápán is. Utóbbi városban sem véletlenül fognak demonstrálni hétfőn a sertéstartó gazdák.

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke