2012. április 13. 14:30

Bárándy Gergely levele Martonyi Jánosnak

Tisztelt Külügyminiszter Úr!

Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 8. § (1) bekezdése alapján azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy a Robák Ferenc nagykövet úr Önnek címzett levelét - melyben az egyik internetes hírportál információi alapján gyors döntést sürget a Velencei Bizottság által, az igazságszolgáltatás átalakításával kapcsolatban támasztott követelményekről - számomra megküldeni szíveskedjék! A levelet nyilvánosságra kívánom hozni.

Kérésem indoka az, hogy a levél kapcsán eltérő információk láttak napvilágot. Márpedig a levél tartalma, az abban foglalt információk kulcsfontosságúak lehetnek akkor, amikor a közeljövőben az Országgyűlés az igazságszolgáltatási reformjuk részbeni visszavonását célzó törvényjavaslat módosító javaslatairól határoz. Mint képviselő, szeretnék minden szükséges információ birtokában dönteni. Mi határozottan úgy tudjuk, hogy az IMF hiteltárgyalások - mely az Önök álláspontja szerint is létfontosságú Hazánk számára - megkezdésének feltétele a Velencei Bizottság egyes döntéseinek törvénybe foglalása. Önök ezt tagadják. Azt állítják, hogy a Velencei Bizottság titkára csupán egy magánvéleményét tartalmazó levelet adott át. Elég életszerűtlennek tűnik, hogy egy nagykövet külföldről gyors döntést sürget Önnél egy nem hivatalos magánvélemény miatt, amit Budapesten adtak át. Robák nagykövet úr levele bizonyosan tartalmaz információt minderről.

Mindezek alapján kérem Miniszter Urat, hogy a megalapozott döntés érdekében a szavazásig tegye hozzáférhetővé számomra a levelet! S minthogy a valutaalappal való megállapodás - rossz esetben annak elmaradása - minden magyar állampolgárt személyesen és súlyosan érint, a tisztán látás érdekében indokolt a levelet nyilvánosságra hozni. A befektetői bizalom visszaszerzése Magyarország számára a felemelkedés esélyét jelenti.

Tisztelettel,
Bárándy Gergely,