mszp.hu | Gazdaság, Külföld | e-segélyhívó közlemény
2014. január 22. 16:45

Be kell vezetni az e-segélyhívó rendszert!

Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő az e-segélyhívó (e-call) rendszer bevezetéséről kérdezte a görög infrastruktúrális és közlekedésügyi miniszterhelyettest az Európai Parlament közlekedési és idegenforgalmi bizottságának január 21-i ülésén.
A soros uniós elnökséget ellátó Görögország képviseletében Michalis Papadopoulos infrastruktúráért, közlekedésért felelős miniszter biztosította a jelenlévőket, hogy elkötelezettek a közúti közlekedés biztonságosabbá tételében, így az ehhez hozzájáruló mechanizmusok bevezetését minél korábban le kívánják bonyolítani. Ehhez azonban először az Európai Tanács jóváhagyását kérik. „Ma az európai közlekedés döntő része a közutakon zajlik. Ez az a közlekedési forma, amelyet a legtöbb állampolgár napi szinten igénybe vesz. Éppen ezért nem engedhetjük meg magunknak, hogy tovább késlekedjünk egy olyan rendszer bevezetésével, amely napi szinten több emberéletet is megmenthet” – hangsúlyozta Gurmai Zita. Michalis Papadopoulos válaszában kiemelte, hogy márciusig szeretnének mindenképpen megegyezni a Tanáccsal, hogy aztán haladéktalanul megkezdhessék a segélyhívó rendszer kialakítását és üzembe helyezését – amint az erre elkülönített anyagi források is teljesen rendelkezésre állnak. Márciusban tehát egy többéves egyeztetés érhet révbe, biztosítva az európai közutak és az azokon közlekedő európai polgárok biztonságát.