mszp.hu | Belföld | oktatás
2015. január 11. 11:39

Beismert bukás után

A magyar kormány 2010 óta próbálkozik az oktatási rendszer átalakításával. A gyerekek, a tanárok, a szülők nem változtak – az oktatás mégis rosszabb lett.

Több mint egy éve nincs elnöke a teljes közoktatást magába olvasztó KLIK-nek, a tankönyvszállításért felelős intézmény vezetőjét kirúgták. A szakképzésben tervezett intézkedések a hetvenes években is elavultnak számítottak volna, nem hogy ma.  Nem meglepő tehát, hogy az MTA átfogó tanulmányban mutatta be hogyan hozná a változtatás még rosszabb helyzetbe az országot.

A gimnáziumi férőhelyek tervezett csökkentése, a felsőoktatásban bevezetett rossz rendszerű tandíj és elvett források, a szakképzés elbutításával, és az általános iskolai képzés szétzilálásával együttesen helyrehozhatatlan károkat okoz.  Ez az oktatáspolitika a termelékenység csökkenéséhez, kiszolgáltatottságunk növekedéséhez vezet.

A Fidesz ma már kormányzás helyett túlélni próbál. Az oktatás területén téves elképzelésekre és féligazságokra alapoznak, nem is értik, mire kellene választ találni. Sem most, sem a jövőben nem lesznek képesek ésszerű, modern, átgondolt kormányzásra,  javaslataik  továbbra is inkompetens ostobaságok lesznek, mert a világról alkotott elképzeléseik hibásak.

Azt várjuk el, hogy a mostani terveiket felejtsék el. Van más út. Néhány hónapon belül, a 2015/2016-os tanév kezdetéig elő lehet állítani egy oktatási módosító csomagot, ami a gyorsan felszámolható működési zavarok kijavítását szolgálja. Egy éven belül pedig elő kell állítani egy, a rákövetkező tanévtől elindítható, valóban évtizedekig fenntartható magyar oktatáspolitikai stratégiát.

Újragondolt, 15 évre szóló kormányokon átívelő oktatáspolitikai tervezésre, jó intézményekre és bizalomra van szükség. Állítsuk helyre az oktatásról gondolkodó szakmai párbeszéd intézményeit és átláthatóan tervezzék meg tanárok, diákok, szülők és a politika képviselői közösen a magyar oktatás jövőjét.

Kunhalmi Ágnes
a Kulturális bizottság alelnöke