Bírósági ítélet margójára - tények az MTV-székház 2006-os felgyújtásáról

2006. szeptember 18-ról 19-re virradó éjszaka tüntetők egy erőszakos csoportja felgyújtotta a Magyar Televízió akkori, a budapesti Szabadság téren álló székházát.
  • Tény az, hogy az MTV székháza előtt tüntető, részben erőszakos tömegben többen jobbikos zászlót lengettek.
  • Tény az, hogy a tévészékház felgyújtása közvetlenül kötődik a jobbik későbbi országgyűlésiképviselő-jelöltjének, megválasztott önkormányzati képviselőjének, Kisgergely Andrásnak a személyéhez, akit jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság, s aki a gyújtogatáshoz szükséges benzineskannát az MTV székházához vitte.
  • Tény az, hogy Fejes István, a Jobbik akkori III. kerületi képviselője az események során jelen volt az MTV székházánál és az épületen belüli jelenlétét is dokumentálták – ezt Fejes István maga sem tagadta.
  • Tény az, hogy az MTV székházát később megostromló tömeget az a Toroczkai László vezette a Szabadság térre, aki később a Jobbik Csongrád megyei listavezetője lett.
  • Tény az, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke saját bevallása szerint büszke arra, hogy a békés tüntetésnek induló, azonban az ismert eseményekbe torkolló demonstráción részt vett a Jobbik.
  • Tény az, hogy Novák Előd, a Jobbik akkori szóvivője, későbbi alelnöke, jelenlegi parlamenti képviselője azon a napon arról tájékoztatta a BRFK-t, hogy a Jobbik jogilag a saját rendezvényeinek ismeri el a 2006. szeptember 18-án kialakult tüntetéseket.

Sajnálatomra a jobbikos zászlók, személyek és nyilatkozatok ellenére a bíróság eredménytelennek tartotta annak bizonyítását, hogy a Jobbik, mint párt és az MTV-székház felgyújtói között szándékegység állhatott fent.

Ezért az ítéletet tudomásul véve és a Fővárosi Ítélőtábla ítéletének eleget téve a Jobbik Magyarországért Mozgalom felé elismerem, hogy megsértettem a Jobbik Magyarországért Mozgalom jóhírnévhez fűződő jogát és emiatt – ugyancsak az ítéletnek megfelelően – sajnálkozásomat fejezem ki.

A bíróság ítéletének ezzel eleget tettem. Ugyanakkor továbbra is mélységesen elítélem mindazokat a Jobbikhoz bármilyen módon köthető személyeket, akik 2006. szeptember 18-19-én részt vettek a rendőrök megtámadásában, az MTV székházának és az előtte parkoló autók felgyújtásában, a Szabadság tér köveinek felszedésében és dobálásában. Elítélem mindazokat, akik a történteket politikai haszonszerzésre használták fel, és mindazokat, akik megfélemlítettek minden békés, jó érzésű budapesti polgárt.

Horváth Csaba,

fővárosi képviselő