mszp.hu | Belföld | parlament vitanap
2016. november 28. 18:45

Biztos megélhetést! - Országgyűlés

Az ország nem attól lesz versenyképes, hogy alacsonyak bérek. Ülésezett a parlament.

Biztos megélhetést!

Szakács László közölte, évek óta azt mondják, hogy az ország nem attól lesz versenyképes, hogy alacsonyak bérek. A magánvagyonok nőnek, közben az ország versenyképessége csökken, ez pedig a kormányoldal hibája - tette hozzá, megjegyezve: elhúzott az ország mellett Románia és Bulgária is.

Szakács László nettó százezer forintos minimálbért, nagyobb nyugdíjemelést, az energiaárak csökkentését és áfacsökkentést sürgetett.

Mikor szűnik meg letelepedési kötvény?

Demeter Márta, az MSZP képviselője azt kérdezte, hogy mikor szünteti be a kormány letelepedési kötvényeket. Szerinte a kötvényekkel a "fideszes off-shore cégek" százmilliárdokat "kaszáltak", miközben egy kisvárosnyi, 17 ezer ember, köztük bűnözők kaptak "szabad bejárást" Magyarországra, illetve a schengeni övezetbe.

Hozzátette: 9 milliárd forint veszteség származott ebből a konstrukcióból, amit a magyar embereknek kell kifizetniük.

Miért emeli a kormányzat a béren kívüli juttatások adóterheit?

Gúr Nándor, arra várt választ, hogy miért emeli a kormány a béren kívüli juttatások adóterheit, miért vette ki a kedvező adózási kategóriából az önkéntes nyugdíjpénztári és az egészségpénztári befizetéseket.

Miért kártalanítják a birtokba nem lépett mezőhegyesi nyerteseket?

Gőgös Zoltán azt kérdezte, hogy mi indokolta a mezőhegyesi nyertes, de birtokba nem lépett földbérlők kártalanítását. Az érintettek előre "kifizették a jattot a keresztapának", de miután elesnek a támogatásoktól, "benyújtották számlát" - így kommentálta a történteket a politikus.

Mikor lesz kétsávos a 81-es főút?

Velez Árpád arra volt kíváncsi, hogy a Székesfehérvár és Győr közötti, "halálútnak" nevezett 81-es főutat miért nem építik át kétsávossá.

Soha nem épül már tovább az M3-as metró?

Horváth Imre a 3-as metró továbbépítését sürgette Káposztásmegyerig. Ez csak a főváros IV. kerületében százezer embert érint - hívta fel a figyelmet.

Hol tart a háziorvoshiány megszüntetése?

Tukacs István azt a kérdést tette fel, hol tart a háziorvoshiány megszüntetése. Ma 250 háziorvosi praxis betöltetlen - jelezte.

Azonnali kérdések

A jegybankelnök fizetett-e lakbért az Unicredit vezérigazgatójának?

Bárándy Gergely azt kérdezte a Magyar Nemzeti Bank elnökétől: fizetett-e lakbért Patai Mihálynak, az Unicredit vezérigazgatójának azért, mert a lakásában lakott vagy más módon kompenzálta őt. Megjegyezte: információi szerint Matolcsy György balatonakarattyai háza nem lakott. Arra is választ várt: az MNB elnöke nem tartja-e visszásnak, hogy barátnőjét a jegybanki alapítványokból "pénzeli".

Hogyan kerülhetett a vagyonkezelés az Unicredit Bankhoz?

Szakács László a nemzetgazdasági minisztert kérdezte: annak, hogy a magán-nyugdíjpénztári államosításkor a külföldi értékpapírok az Unicredit Bankhoz kerültek kezelésre, lehetett-e köze ahhoz, hogy az MNB jelenlegi elnöke - aki az ügylet idején a gazdasági tárca élén állt - jó kapcsolatot ápol az akkori elnök-vezérigazgatóval, Patai Mihállyal. Helyes-e, hogy több mint 500 milliárd forintos érték kezelését egyetlen kereskedelmi banknak adták? - kérdezte.

Hogy is volt ez?

Szakács László azt firtatta, hogy betartották-e a jogszabályokat, amikor 2011-ben rendelkeztek a magánnyugdíjpénztári megtakarítások jelentős részéről, 511 milliárd forintról. Ismertetése szerint csupán 2011. május 31-én lett meg arra a jogszabályi felhatalmazás, hogy három héttel korábban egy meghívásos pályázaton a Patai Mihály fémjelezte UniCredit Bankhoz kerülhessen ez az összeg.

Uniós források felhasználásáról szóló parlamenti vitanap

Romlottak a versenyképességi mutatók

Szakács László, az MSZP vezérszónoka bírálta, hogy a Modern Városok programban a kormányfő 1481 milliárd forint támogatásra tett ígéretet, ebből 74 milliárd forintnyi beruházás tart valamilyen fázisban.

Pécs példáját hozva úgy értékelt: nem a helyi sajátosságoknak megfelelő programokat fogadtak el, mert a 200 hektárral bővíteni tervezett 90 hektáros ipari park ma is üres, az élményfürdők és a kosárlabda akadémia helyett pedig a munkahelyek hiányoznak. A politikus arról is beszélt: a világpiaci fórum felmérése szerint Magyarország hat helyet rontott a versenyképességi mutatókban, a 63. helyről a 69.-re csúszott vissza. Uniós összehasonlításban az ország a 25., elhúzott mellette Románia és Bulgária is - mondta.

Úgy fogalmazott, "a fanfárokat halkabbra kell állítani", mert nem az uniós finanszírozás híján rosszabb a versenyképesség, hanem mert a politika kijelölés alapján határozza meg, kiből lesz sikeres vállalkozó és kiből nem.

Szakács László szerint Simicska Lajos, Garancsi István és Mészáros Lőrinc akarja adni a mai gazdaság gerincét, s akármennyit "bele lehet pumpálni" a gazdaságba, abból a magánvagyonok fognak nőni.

A politikus szóvá tette az állami korrupciót, továbbá azt, hogy a kormány nyáron több megyeszékhelynek tett ígéretét és közúti beruházást is visszavont.