Népszabadság
2012. május 08. 09:25

Borsodban is fideszesek arattak

A Népszabadság információi szerint a kedvezményes állami földbérletek odaítélését Borsodban is a Fejér megyében már megismert visszásságok kísérték: a legnagyobb birtokok itt is olyan Fidesz-közeli személyeknek és érdekcsoportoknak jutottak, akik/ amelyek sok esetben a pályázat feltételeinek sem feleltek meg.

Az újra kiírt 2012-es pályázat során a feltételek jelentősen megváltoztak. A BNP eredetileg azt javasolta, hogy pályázónként legfeljebb három birtoktestet lehessen elnyerni, érdekcsoportonként (családonként) maximum 200 hektáros birtoknagyságig, a helyben lakás és gazdálkodás pedig előnyt jelentsen. 2012-ben azonban a nemzeti park – a VM nyomására – már csak a mezőgazdasági szakmai végzettséget szabta meg (magánszemélyek esetén) feltételként. Ehhez adódtak a Nemzeti Földalap országosan azonos pályázati feltételei: a lezárt adóévben legalább 50 százaléknyi, mezőgazdaságból származó bevétel, legalább 2011. június előtti alapítás és a szakképzettség.

A lapunkhoz eljuttatott dokumentumok szerint a 0-100 hektáros kategóriában a nyertesek az összes feltételnek eleget tettek. Volt azonban egy 100-300 hektáros kategória is, ahol a mezőnagymihályi Böllérudvar Kft. 299 hektárt kapott, így az első kiírásban szereplő (és a kisgazdaságok preferálását szolgáló) 200 hektáros korlát fölé került. A legfurcsább eredmények azonban a 300-500 hektáros kategóriában születtek: itt egyetlen olyan nyertes volt, aki megfelelt az NFA és a BNP aktuális pályázati feltételeinek is, az összes többit egy vagy több feltétel teljesítésének a hiánya miatt eleve ki kellett volna zárni a pályázatból.

A legnagyobb nyertesek közül a 465 hektárt elnyert Demeter Péter a Borsodi Mezőség Gazdakör Egyesület információi szerint rokoni kapcsolatban áll Tállai András (a BM önkormányzati államtitkára) családjával – a Demeter-féle Gelej-Farm Kft. a gazdák információi szerint több földet nyert, mint amennyit igényelt, pedig az alapítás késői időpontja miatt nem is pályázhatott volna. Hagyacki József pedig – aki 436 hektárjával bronzérmes a listán – Tállaival közösen elnökli a Mezőkövesdi Sportegyesületet. A legnagyobb nyertes, a 496 hektárhoz jutó Start 2003 Bt. esetében a helyben lakás és a megfelelő arányú mezőgazdasági tevékenység is hiányzik –a cég ugyanakkor a lapunkhoz eljuttatott iratok szerint egy olyan személyhez, Kanyok Attilához, a Fidesz tiszaújvárosi polgármesterjelöltjéhez köthető, aki Mengyi Rolandnak, a BAZ Megyei Közgyűlés elnökének közvetlen munkatársa.

A borsodi gazdák olyan (feltételezhetően strómanként pályázó) nyerteseket is szép számmal találtak, akik semmilyen mezőgazdasági végzettséget, illetve tevékenységet nem tudnak felmutatni, így szintén ki kellett volna zárni őket. Ebben a körben az államilag támogatott új „kistermelők” között adminisztrátor, 10 milliós adótartozással rendelkező magánszemély, illetve jogi asszisztens végzettségű műkörömépítő is van.

Hargitai Miklós