2012. szeptember 14. 10:24

Botrány a köbön: özvegyi nyugdíjak a Fidesz-lufiban

Egyre nagyobb a zűrzavar a volt szociális járadékosok özvegyi nyugdíjának ügyében. A minisztérium összevissza hazudozik, a kormánypárti média sumákol, az özvegyek meg keserű bizonytalanságban vannak. Az ügy egyre botrányosabb fordulatokat vesz.

A szociálisan teljesen érzéketlen Orbán-kormány szeptember elsejétől felezte meg a rehabilitációs ellátásra jogosultak özvegyi nyugdíját. Az összeg, amit a kormányzat elvon a rászorulóktól éves szinten mintegy 35 milliárd forint (14.500 ember átlagosan húszezer forinttal kapna kevesebbet).

Olyan idős emberekről van szó, akiknek ez volt az egyetlen bevételi forrásuk, e nélkül az amúgy sem nagy juttatás nélkül képtelenek eltartani magukat.
Az MSZP felemelte a szavát és azonnali kormányzati intézkedést követelt. A válasz az volt, ez csak technikai probléma, ezzel részükről az ”ügy le lett zárva.”

A Magyar Nemzet híresztelésnek nevezte az özvegyi nyugdíjak csökkentését és azt írta, a kormányzat még a hatálybalépés előtt módosítja a jogszabályt, visszaállítja a juttatás eredeti összegét. Ez azonban hazugság azért, mert már hatályba lépett, és hazugság azért, mert az MSZP a szociális bizottság ülésén benyújtotta a visszaállításról szóló javaslatát, de a bizottság fideszes többsége még csak napirendre sem vette azt. Ez annyit jelent, hogy az özvegyek egyelőre nem számíthatnak Orbán Viktor kormányára, hiszen a módosító javaslat sehol sincs, azt még senki sem látta.

Ez az orbáni szociális érzékenység, ez a fideszes nyugdíjas-védelem. Rózsaszín propaganda léggömb, amiben a szavak csak üres frázisok, a tettek pedig kipukkannak, nyomuk sem marad.

Ha három évig nem költenénk a Terrorelhárítási Központ önmagát is nevetségessé tévő játszadozásaira (évi tízmilliárdot kapnak), ez a pénz kifizethető lenne; ha nem költöttek volna 70 milliárdot bútorvásárlásra, két évig az özvegyi nyugdíj folyósítható lenne.

Ismét felszólítjuk Balog Zoltán minisztert, mutassa be azt a jogszabálytervezetet, amivel korrigálni kívánják a ”rendszerhibát”, vagy álljanak ki, és merjék kimondani: az özvegyi nyugdíjakat elvettük ”oszt jó napot.”

Bárhogy is lesz, az MSZP olyan kormányt fog alakítani, amely megkülönböztetett figyelmet fordít a nyugdíjasokra, a nehéz helyzetben lévőkre, és mindent megtesz a védelmükre és támogatásukra.

Korózs Lajos,
az MSZP elnökségi tagja