2012. október 01. 16:26

Budai Gyula és a rokonok

Miért titkolóznak? Erről érdeklődött Gőgös Zoltán a Parlamentben a Vidékfejlesztési Minisztérium kínos földbotrányba keveredett államtitkáránál. Az ex-elszámoltató Budai Gyula találva érezhette magát, mert a földbérleti pályázatok kapcsán feltett kérdésekre olyan szánalmas feleletet adott, hogy még a saját frakcióját sem sikerült maga mellé állítania...

Az elmúlt fél év tapasztalatai alapján az már biztosan megállapítható, hogy a Fidesz-kormány súlyos kudarcot vallott az állami földbérlet-pályázatokkal – kezdte parlamenti interpellációját Gőgös Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője, agrárszakembere.

A hazugság, és ami mögötte van

A kormány sikerpropagandájával szemben - amely 1000 nyertesről és 20 ezer kiosztott hektárról szól - az igazság az, hogy a meghirdetett és kiadott területek 80 (!) százaléka 25 Fidesz-közeli családi érdekeltség kezébe került. A fideszes elvbarátok, a párttagkönyvvel rendelkezők jártak tehát jól. Na meg a kormánypárti rokonok.

Az elmúlt napok hírei alapján ugyanis már azt is tudjuk, hogy a pályázatkiíró Nemzeti Földalapkezelő Szervezet egyik vezetőjének rokona is kiváló minőségű szántóföldekhez jutott Fejér megyében. A vezető nem más, mint az NFA elnökhelyettese, Nagy János, a nyertes pedig unokaöccse, Nagy Péter, aki két pályázaton is nyert Fejér megyében. Persze, lehet azt mondani, hogy az eljárás szabályos és törvényes volt, de erkölcsileg biztosan elítélendő a dolog. Leginkább akkor, amikor több száz helyben élő gazdának kellett csalódnia.

Ezek után nem meglepő, hogy az NFA – például Kabán – már eredményt hirdetni sem mer, így az a helyzet állt elő, hogy még az érintettek kiértesítése után sem hozzák nyilvánosságra az eredményeket. Mit titkolnak? – szegezte neki a kérdést Gőgős Zoltán Budainak. Talán csak nem az a baj, hogy a fideszes érintettek marakodnak a koncon? Az európai fejlesztési pályázatok mintájára, ahol a rendszer kizárja a bírálatban érintettek, és családtagjaik részvételét, tervez-e végre a minisztérium szigorúbb összeférhetetlenségi szabályokat? Mikor hozzák végre nyilvánosságra a több száz lejárt pályázat eredményét? – záporoztak a kérdések, majd következett a Budai-show.

Nem őse, csak ismerőse

Az államtitkár előbb óvodás tempót fogott („Nem is mi szoktuk titkolózni, titkolózni az MSZP szokott!”), majd olyan szánalmas magyarázkodásba kezdett, amilyet talán még sokat megért frakciótársa, a 91 éves Horváth Jani bácsi sem hallott. Először is azt találta mondani, hogy eddig még egyetlen földbérleti pályázatról sem derült ki, hogy azon jogtalanul jutott volna földhöz valaki. Ez így jól hangzik, csak kérdés, mit szólnak hozzá azok a hoppon maradt helyi gazdálkodók, akik Ángyán-jelentések nélkül is pontosan tudják, hogy a Fidesz 2010-es ígéreteihez képest bizony csúnyán át lettek verve. Ezután Budai kikérte magának, hogy az unokaöccsének az apósa neki rokona lenne, majd ennek alátámasztására még a Ptk.-ból is idézett, s ezzel Bárándy Gergelyhez irányította jogi tanácsadásért az MSZP képviselőjét.

Gőgös Zoltánt természetesen nem hatotta meg Budai magyarázkodása, és viszontkérdést csinált a viszontválaszából: igaz-e, hogy 700 hektárt nyert az államtitkár úr unokaöccsének az apósának érdekeltségébe tartozó két cég, amelyek egyikét csak tavaly novemberben alapították vagy sem? Erre illett volna eleve azt mondania Budai Gyulának, hogy bocs fiúk, hibáztam, majd több más fideszes politikustársához hasonlóan rávenni a rokonát (bocsánat ismerősét), hogy a helyi gazdák javára mondjon le a pofátlanul és jó erkölcsbe ütköző módon megkaparintott földjéről.

De Budai Gyulát nem ilyen fából faragták. Ő ugyanis az a típusú fülkeforradalmár, aki a bársonyszékébe visszahuppanva inkább vörös képpel végigüli, hogy a kormánytöbbség – a Fidesz-KDNP-frakció több mint 130 tagjának távolmaradása mellett – végül igent nyomjon az arcpirító hazugságaira.

Gőgös Zoltán interpellációjának hangfelvétele