2012. augusztus 31. 13:29

Budai Gyula kétes ügyei

Budai Gyula megbukott elszámoltatási kormánybiztos vezetésével idén áprilisban tartotta első ülését az Orbán-kormány zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottsága.

Mielőtt megszűnne kormánybiztosi megbízatása, arra szólítjuk fel az utolsó munkanapját töltő Budai Gyulát, hogy kezdjen azonnali és alapos vizsgálatba a győri földügyekkel kapcsolatban!

Hadd emlékeztessünk: a tárcaközi bizottság azért jött létre, hogy felszámolja a jogszabályi korlátozások megkerülését szolgáló szerződéseket.

Az elmúlt napok sajtója attól hangos, hogy a zsebszerződésekhez hasonló módszert vetett be egy ismeretlen tulajdonosi hátterű luxemburgi cég annak érdekében, hogy megszerezze a győri Ipari Parkban azt a területet, amelyen az Audi - a fideszes önkormányzat reményei szerint - felépíttetheti majd a logisztikai központját. A hírek szerint az üzletet - amellyel akár egymilliárd forintot is kaszálhat - egy Fidesz-közeli, a győri önkormányzatnak is dolgozó ügyvéd kötötte.

Itt hívjuk fel a figyelmet arra is, hogy a Budai Gyulát kinevező Orbán Viktorhoz a dinnyekartellezéssel kapcsolatban hetekkel ezelőtt benyújtott írásbeli kérdésünkre a miniszterelnök helyett végül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter válaszolt. Méghozzá elfogadhatatlan, kioktató stílusban. A miniszternek nem az a feladata, hogy országgyűlési képviselőket oktasson ki, hanem, hogy megfelelően végezze a dolgát.

Fazekas Sándor okosabban járt volna el, ha vár válaszával, hiszen a napokban a Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított több hazai élelmiszerlánc, valamint két szakmai szervezettel szemben versenykorlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt. Vagyis eljárás indult abban az ügyben, amely nem a magyar dinnyetermelők, hanem a fideszes képviselők és dinnyekereskedők érdekeit szolgálta.

A következő kérdésekre pedig továbbra is várjuk Orbán Viktor válaszát: élni kíván-e azzal a jogával, hogy felmenti államtitkári tisztsége alól is Budai Gyulát? Megalapozottnak látja-e a gyanút egy, a mai nappal búcsúzó elszámoltatási kormánybiztos kötelezettségszegése miatti fegyelmi eljárás lefolytatásához?

Gőgös Zoltán,
országgyűlési képviselő,