Bűvésztrükkök Fidesz-módra

Szócska Miklós a még itthon dolgozó orvosok és ápolók türelmével játszik. A 2012-ben nagy csinnadrattával végrehajtott és igazságtalanságokkal terhelt bérkorrekció folytatásához a nemzetgazdasági tárca az év végén még 50-55 milliárd forint többletet becsült.

Ehhez képest az Egészségbiztosítási Alap 2013-as költségvetésében már csak 40 milliárdnyi növekmény szerepel, és ebből is odaígértek már 4,5 milliárdot a gyógyszerészeknek a patikák jövedelmezőségének javítására.

A múlt héten az egészségügyi államtitkár már csak a tavalyival egyező 30 milliárdot helyezett kilátásba a szakmai szervezetekkel lezajlott egyeztetés után. Azt is azzal a feltétellel, ha április közepére sikerül "emberierőforrás-keretbe ágyazva, szakmai programokkal megfeleltetve" megtenni a béremelési javaslatot április közepére. Olyan stratégiát akarnak kidolgozni, amelyből legalább féltucatnyi készült az elmúlt évtizedben, s nem újraírásra, hanem megvalósításra várnak.

Szócska azonban szokás szerint az időt húzza, trükközik, "itt a piros, hol a piros" játékot ajánl partnereinek.

Az MSZP követeli, hogy Orbán Viktor kormánya három év rombolás után azonnal tegyen érdemi, az elvándorlási hullámot lassító intézkedést az egészségügyi dolgozók bérének emelésére és gondoskodjon ennek fedezetéről is! Cselekedjen, mielőtt végleg összeomlik az ellátás!

Kökény Mihály,
az MSZP Egészségpolitikai Tanácsadó Testületének elnöke