2012. augusztus 31. 14:49

Cél csak az európai gáz-átlagár elérése és a fogyasztók terheinek csökkentése lehet

„A kormánynak a gázpiacon tervezett lépéseit és ezzel a jelentős állami források más céloktól történő elvonását kizárólag a fogyasztók terheinek csökkentése érdekében szabad megtennie” – fogalmaz Herczog Edit európai parlamenti képviselő. Az energiapolitikus szerint a kormánynak reális célként az európai átlag gázár elérését kellene kitűznie 2014-ig, ezt azonban nem látja biztosítottnak az E.On gázüzletágának állami felvásárlásával.

A kormányváltás óta eltelt két évben az amerikai gázár ötödére, az európai pedig a felére csökkent, ennek ellenére a magyar – ezeknél lényegesen magasabb áron – stagnált. Herczog Edit a kormánynak a gáznagykereskedő és a gáztárolók esetleges felvásárlásáról szóló nyilatkozatai és erről az eddig napvilágot látott információk alapján nem tartja biztosítottnak, hogy a lépés a hazai gázár letörését szolgálja. Bár a politikus szerint a gáznagykereskedő állami birtoklása valóban lehetővé tehetné, hogy a hosszú távú ártárgyalásokat a kormány közvetlenül a beszállítóval folytathassa le, de kérdéses, hogy a kormány a végfogyasztói érdekeket fogja-e maximálisan a szeme előtt tartani.

Herczog arra hívta fel a figyelmet, hogy míg az európai piac éppen az egységesülés útjára lép Magyarország tárgyalási pozíciói függetlenként tovább romlanak. A különutasság az energiapolitika terén sem kifizetődő. Az EP-képviselő energia-külpolitikai jelentése, melyet a parlament nagy többséggel – köztük Néppárti és Fideszes képviselők szavazataival – a nyár elején fogadott el, kimondja, hogy az unión kívüli energiaellátókkal folytatott tárgyalások során a tagállami szintet meghaladó, uniós szintű politikai koordináció szükséges.

Herczog Edit úgy fogalmaz: a kormánynak reális célként 2014-re az európai gáz-átlagár elérését kellene kitűznie, az eszközöket – mint, amilyen a köztudatba bedobott állami felvásárlás is – pedig ehhez kellene megfelelően hozzárendelnie.