Belföld, Külföld | földgázipar rezsicsökkentés
2013. április 24. 10:03

Csak az európai gázhálózatok teljes összekapcsolása vezet valódi árcsökkenéshez

„A gáz továbbra is nélkülözhetetlen energiaforrás marad Európában, ezért azon kell dolgoznunk, hogy a fogyasztók minél olcsóbban és biztonságosabban jussanak hozzá” – fogalmazott Herczog Edit az est egyik házigazdája a 2013-as Európai Gáz Hét nyitórendezvényén.

Az európai gázpiaci szereplők az Európai Parlamentben rendezett éves találkozóján az EP Ipari-, kutatási- és energiaügyi Bizottságának tagja amellett érvelt, hogy a kontinens gázellátásának javításában a hálózatok összekapcsolásáé a főszerep.

Az energiapolitikus szerint bár az Egyesült Államokban bevezetett, minden korábbinál olcsóbb kitermelést lehetővé tévő palagáz technológia jelentősen átrendezte a gáz-világpiacot az elmúlt években, ez az európai és magyar háztartások esetében még nem érezteti a hatását. Herczog szerint nagyon fontos mind a hazai, mind az európai piac számára kiszolgáltatottság csökkentése és a monopolhelyzet felszámolása a vásárlók szabad választásának biztosítása.

Bár Oroszország fontos stratégiai partnerünk marad a jövőben is az európai gázpiac egységesülése szempontjából a hálózatok teljes összekapcsolásán van a hangsúly. A kutatások azt bizonyítják, hogy az egységes európai gázhálózat által megszüntetett párhuzamosságok, a hatékonyság jelentős növelése önmagában olyan mértékben csökkentené importfüggőségünket, hogy az a fogyasztói árakban jelentékenyen megmutatkozna. „Tartós és valódi rezsicsökkenést nem az energiavállalatok zsarolásával, az állami monopólium létrehozásával, hanem az európai energiapiacban rejlő lehetőségek kiaknázásával érhetnénk el” – szögezte le Herczog, aki szerint ebben a vállalati szektor is kölcsönösen érdekelt lenne. A valódi verseny által lenyomott árak és a párhuzamosan javuló szolgáltatás a fogyasztók, a vállalatok és az állam érdeke is, így leginkább ilyen, összeurópai megoldások irányába kell elmozdulnunk a jövőben. Nem az egyes piaci szereplők, hanem az Európai polgárok számára kell új aranykort teremtenünk.