Belföld | éhségmenet válság
2013. február 06. 13:58

Csak befektetéssel lehet kilábalni a válságból

Európának szüksége van a kutatásba, fejlesztésbe, valamint közlekedésbe történő befektetésre, ha erősíteni kívánjuk az egységes piac versenyképességét ebben a hihetetlen mértékben globalizálódó világban – jelentette ki dr. Gurmai Zita az Európai Parlament plenáris ülésén.

A képviselő felhívta az ülésen részt vevők figyelmét a tényre, miszerint azokban a pillanatokban az épület falain kívül is számos európai uniós állampolgár és munkavállaló tüntet a munkahelyek bezárása és a hanyatló életszínvonal ellen. Európának kötelessége felfigyelni rájuk, és konkrét, határozott stratégiával kell ismét életet lehelni az iparba és más szektorokba. A stratégiához elengedhetetlen a fenntartható költségvetés, valamint a legsebezhetőbb tagállamok védelme.

Dr. Gurmai Zita az elkeseredettség magyarországi példájaként felidézte az éhségmenetet, amely idén az ország tizenhárom pontján indult útnak, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét Budapesten az egyre kilátástalanabbá váló vidéki állapotokra, a növekvő szegénységre, a munkahelyek megszűnésére, az alapvető élelmiszerek beszerzésének egyre nehezebbé váló feladatára.

Nemet kell mondani a konzervatív kormányok megszorító politikáira, amelyek a legkiszolgáltatottabb társadalmi rétegeket sújtják a legerősebben, és helyette bátor, progresszív válaszokat kell adni nemcsak Magyarország, hanem Európa bajaira is.

A képviselő felszólalásában sürgette a tagállamok képviselőit, hogy a cél érdekében tegyék félre nézeteltéréseiket, és rövid távú politikai érdekeiket. Helyette idézzék fel azokat az értékeket, amelyek fontosságát az Európai Unió is vallja: a szolidaritást és a hosszú távú építkezést.