mszp.hu
2016. július 09. 20:46

Családi nap Bagaméren

Az MSZP Hajdú-Bihar megyei 3.sz. választókerületi szervezete 2016. július 9-én, szombaton a választókerület egyik településén, Bagaméren családi napot szervezett. A településen mintegy 2600 lakos él, közülük mintegy ezren roma származásúak. A községben magas a munkanélküliség, sok-sok család számára a közmunka jelenti a megélhetést. Többségük számára esély nincs a kitörésre, számos család él nehéz, rossz körülmények között.

Bagamér és környéke - Álmosd, Kokad, Vámospércs, Újléta és Létavértes - a múlt század kezdete óta a magyarországi tormatermelés központja. A termesztés komoly szakértelmet, jelentős tőkét, ráfordítást és gépesítést igényel, ráadásul a rendszerváltás után nem mindenki jutott jó minőségű földhöz; az itt élő  romák már a téeszesítés idején sem rendelkeztek földtulajdonnal.Mivel a termesztés munkaigényes - a munkafolyamatok nagy részét csakis kézzel lehet elvégezni  a gazdák főleg a föld nélküli romák közül toborozzák a napszámosokat. Közülük többen fogalmaztak úgy a ma családi napon,  lényegében "új feudalizmusba" süllyedtek, hiszen csak kevesen tudnak a saját lábukon megállni. Persze  vannak, akik sok év kemény munkája eredményeképpen saját portájuk  végén tormát termesztenek.Még a családi nap kezdete előtt találkoztunk is egy ilyen, saját lábán szerényen álló családdal.  Sajnos a torma termesztés körül is sok anomália tapasztalható. Szinte mindenki beszélt arról, hogy a tormatermesztés jelenti ugyan a  megélhetést a közmunka mellett, ugyanakkor hosszú évek óta megoldatlan a tormafelvásárlás. A hasznot a tőkeerős, többnyire külföldi felvásárlók fölözik le, gyakran egyeztetve egymás között a felvásárlási árat. Kormányzati segítséget és támogatást várnának a kartellezés gyanúja miatt.

A családi napon többszörösen hátrányos helyzetű családok vettek részt. A nap folyamán közel kétszáz felnőtt, gyermek talált magának  felhőtlen szórakozást. A felnőttek totót tölthettek ki, találkozhattak az MSZP választókerületi politikusaival, szót válthattak az őket ma leginkább foglalkoztató gondokról. A kisebb, nagyobb gyermekek pecáztak, bowlingoztak, célba dobtak, rajzoltak, tréfás kérdésekre adtak válaszokat, s közben nutellás kenyeret majszoltak. Az arcfestő asztala körül mindig sor állt, aki szinte nem győzte a különböző "megrendeléseket" teljesíteni. A legkisebbek ott sündörögtek a bogrács körül, ahol közben készült a finom slambuc. Nagy sikere volt a kötélhúzásnak, ahol a gyerekek, szüleikkel együtt próbálták meg a másik csapatot, nagy ováció közepette elhúzni. Végül, igazságos döntetlen született. A különböző játékokban résztvevők sorsjegyet kaptak, hiszen ebéd előtt került sor a tombola sorsolásra. Az ajándékokat az MSZP választókerületi tagjai, szimpatizánsai ajánlották fel. Volt ajándék bőven, így senki sem ment haza üres kézzel. Nagy izgalom, majd éljenzés  és taps fogadta a nyereményeket. A tombola fődíja egy hetes nyári táborozás volt. A nyertes kislány örömmel fogadta a gratulációkat, hiszen ez lesz az első alkalom, mikor a szünidőben táborba tud majd  menni. A családi nap végére elkészült a bográcsban a slambuc, amit jó étvággyal fogyasztott mindenki. Aki repetázni akart tehette, jutott bőségesen mindenkinek az ételből.

A választókerülethez 15 település tartozik. Az év folyamán szeretnénk lehetőleg  minden településen hasonló programot szervezni, hiszen jó érzés azt látni, hogy sok felnőtt és gyermek tölti mosolyogva, jó hangulatban az időt, egy ki időre talán el is felejtik, milyen nehéz az életük, mit is hozhat számukra a holnap, miből lesz kenyér az asztalon. Hiszen a választókerületben élők közül sok ezer család számára bizonytalan a jelen, s még kilátástalanabb a jövő. Pedig az ő álmaik földhöz ragadottak. Dolgozni akarnak, tisztes munkából szeretnének emberhez méltó életet biztosítani családjuknak. Ma ez még elérhetetlennek tűnik a többségük számára.