2012. január 18. 14:29

Dánia és Európa munkában

„Egy rendkívül következetes és alaposan kidolgozott elnökségi programmal ismerkedhettünk meg, amely képes Európát a felelősségteljesebbé, dinamikusabbá, zöldebbé és biztonságosabbá tenni. Mindezekre óriási szükségünk van” – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a szerdai plenáris ülésen Strasbourgban, ahol Helle Thorning-Schmidt bemutatta az „Európa munkában” címet viselő dán elnökségi programot. A dán kormányfő előadást a képviselők vitája követte. Az EU Tanácsának soros elnökségét betöltő ország miniszterelnöke a hagyományok szerint az Európai Parlamentben ismerteti a következő hat hónap prioritásait.

Hozzászólásában Gurmai Zita hangsúlyozta, hogy a dán elnökségnek óriási kihívásokkal kell szembenéznie: meg kell őrizni Európa egységét, meg kell fékezni a szélsőségeket és meg kell védeni a közös vívmányokat az EU-szkeptikusoktól. „Eközben egy EU-tagállamban is súlyos kétségek merültek fel a kormány demokratikus elkötelezettsége mellett” - utalt a magyarországi helyzetre az EP-képviselő.

A körülmények ellenére az EP-képviselő reményét fejezte ki, hogy a dán elnökséggel szemben támasztott magas elvárásokat sikerül teljesíteni a következő hat hónapban. „Hosszú idő után végre egy nő vezeti a soros elnökséget. Kérem, már csak ezért se okozzon nekünk csalódást!” – zárta hozzászólását Gurmai Zita.