2012. március 23. 12:00

Dániában rendezték meg az Európai régiók és városok 5. csúcstalálkozóját

Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő Koppenhágában a Régiók Bizottsága által rendezett Régiók és városok 5. európai találkozóján mondott beszédében az állampolgárok bevonását szorgalmazta a regionális és helyi projektekbe.

A városfejlesztési lehetőségekről, az európai irányításról és a zöld gazdaságokról szóló találkozót többek között José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke nyitotta meg. Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, Georgios Kaminis, athéni polgármester és Milan Ftácnik, pozsonyi polgármester is az állampolgárok helyi irányításba való hatékonyabb bevonásáról szóló szekcióban szólalt fel.  A résztvevők egyetértettek abban, hogy érdekelté kell tenni az embereket, hogy maguk is részt vegyenek mind az európai, mind pedig a helyi döntéshozatalban, saját jövőjük alakításában.

„Olyan társadalmi kihívásokra, mint a mobilitás, a fenntartható fejlődés, a városiasodás, vagy a társadalmi és földrajzi integráció, csak helyes városfejlesztési politika lehet a megoldás" – mondta a panelbeszélgetésen az Európai polgári kezdeményezés társ-jelentéstevője, dr. Gurmai Zita. Szorosabb együttműködéssel szebb, zöldebb, szociálisabb és gazdaságilag versenyképesebb környezetet teremthetünk magunk köré.