egészségügy diktatúra
2013. november 28. 09:31

Demokrácia vagy diktatúra

Egyre inkább erősödik bennem az érzés, hogy diktatúrában élünk a mai Magyarországon! – jelentette ki Halmi József, az MSZP Szabolcs- Szatmár-Bereg megyei alelnöke.

Mondta ezt annak kapcsán, hogy szerinte már az állami intézményekben is felmerült, hogy szervezik az embereket a Békemenetre: nem volt ugyan kötelező, de ajánlott.

Hiába kereste meg levélben az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete Németh Péter urat, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Gyermek Főosztály Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kirendeltség vezetőjét, nem érkezett válasz. Azért írta a levelet a megyei szervezet a szociális intézmények fenntartójának, mert olyan hírek keringtek – ahogy a botrányba keveredett CBA áruházlánc kapcsán is –, hogy szervezik az embereket a menetre.

Halmi József elmondta, azt kérték Németh Pétertől, hogy erősítse meg vagy cáfolja ezeknek az információknak a valóságtartalmát. Nem cáfolta.

A hallgatás a megyei alelnök szerint ez esetben beleegyezés. Feltételezhető, hogy a Békemenetben az állami intézmények dolgozói állami költségen vettek részt.

Egészségügy

Az MSZP Megyei Szervezete a megyei kórház főigazgató asszonyának, Mangol Csillának a következő kérdéseket tette fel:

•  Mennyibe került a Holding négy tagkórházának háttér szolgáltatási költsége a Holdingosodás előtt?
  •  Mennyibe kerül ugyanez a tagvállalatoknak a Holding működése alatt?
  •  Mennyibe kerül most az összevonás után?
  •  Ha hatékonyabbá, gazdaságosabbá vált a működtetés, mi az oka annak, hogy a korábban minimális veszteséggel működő kórházakat a felszámolás megelőzése miatt össze kellett olvasztani (Mátészalka – Fehérgyarmat – Nyíregyháza - Nagykálló)?
  •  Milyen gazdasági hozadéka volt a tavalyi több száz fős létszámleépítésnek?
  •  Mekkora volt a leépítésből fakadó megtakarítás mértéke és mire fordították, ha most lépten-nyomon azt halljuk a betegektől, hozzátartozóktól, hogy egyre gyakrabban fordul elő, hogy a krónikus gyógyszerhiány miatt a betegnek saját magának kell gondoskodni az orvos által felírt gyógyszerekről?
  •  Mennyi most a Holding tartozás állománya (lejárt, átütemezett, le nem járt köztartozás)?
  •  Készenléti díjakra mennyi pénz került kifizetésre?
  •  Mennyibe került ebben az évben a szolgálati gépkocsik használata?
  •  Kifizetésre került-e már a tervezői –szerzői jogdíj?
  •  Továbbra is kérdezzük, hogy a Holding korábbi vezérigazgatója Dr. Kiss Zoltán kap-e valamilyen költségtérítést?

Ezek a kérdések is megválaszolatlanok maradtak.

Egy valódi demokráciában tájékoztatást kell adni a közvéleménynek minden olyan kérdésről, ami magát a demokráciát veszélyeztetheti. Ha nem kapunk válaszokat az félelmet szül, ami a diktatúra felé vezető első lépcsőfok. Diktatúrában a hatalmon lévők erőszakkal utasítják az állampolgárokat cselekvésre. A Fidesz a hallgatásával diktatúrát épít, félelemmel teli társadalmat formál.

Miközben ömlik ránk a sikerpropaganda, az embereknek súlyos megélhetési problémáik vannak. Akkor lenne igaz, hogy „Magyarország jobban teljesít”, ha az állami tisztviselők válaszolnának Magyarország legnagyobb ellenzéki pártjának írásban feltett kérdéseire.