2012. április 16. 11:35

Dilettantizmus vagy figyelemelterelés?

A kormány által az elmúlt napokban kiszivárogtatott adóemelési tervek kapcsán két forgatókönyv merül föl, de az egyik rosszabb, mint a másik.

1.Orbán Viktor jobbkeze újabb hatalmas balfogásra készül. Az áfa ötkulcsossá tétele nemcsak értelmetlen lenne, hiszen szöges ellentétben áll az egykulcsos szja orbáni logikájával, továbbá a brutálisan megnövekedő vállalati adminisztráció miatt kivitelezhetetlen és gazdaságtalan is.

2. Erős ezért a gyanú, hogy ezt még ők sem gondolják komolyan, és az ötkulcsos áfa csak figyelemelterelés az Orbán-kormány rablógazdálkodásáról: az emberekkel fizettetett különadókról, az ellopott magán-nyugdíjpénztári vagyonról, a csökkenő keresetekről, a szegények adójának számító áfa 27 százalékra emeléséről. Az egész figyelemelterelés az Orbán-kormány által tervezett közönséges pénzbehajtó akciókról: az egyszer már leadózott fizetést is újra megadóztató banki különadóról, és 30 százalékos áfa bevezetéséről.

Az MSZP a progresszív, igazságos közteherviselés pártján áll. Ezért azt javasoljuk a kormánynak, hogy az ne az áfát, hanem a személyi jövedelemadót tegye többkulcsossá. Az elmúlt két évben folytatott, és a jelek szerint a következő két évben is folytatni kívánt rablógazdálkodást pedig azonnal és radikálisan szüntesse be!

Józsa István,
frakcióvezető-helyettes