2012. június 02. 07:52

Direkt beszélnek mellé?

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke és parlamenti frakcióvezető-helyettese egy pénteki reggeli interjúban úgy tett, mintha nem értené az újra és újra feltett kérdést a választópolgárok előregisztrációjáról. Úgy tett, mintha bárki vitatná, hogy azokat a határon túli magyar választópolgárokat, akik nem szerepelnek a magyarországi választói névjegyzékben előzetesen regisztrálni kell valamilyen módon a szavazás előtt.

A valódi kérdés azonban nem ez. Az igazi kérdés az, hogy a Fidesz-KDNP be kívánja-e vezetni a belföldi lakóhellyel rendelkező, magyar népességnyilvántartásban szereplő, a választói névjegyzékbe ma automatikusan regisztrálásra kerülő magyar állampolgárok felé is az előregisztráció kötelezettségét. A lépés Fideszen belüli támogatói sajtóhírek szerint kifejezetten valamifajta ”műveltségi cenzusként” tekintenének erre a megoldásra. Ezzel a demokratikus világban páratlan módon a Fidesz tudatosan szűkítené a választójogot, tudatosan rekesztené ki a szerinte nem kívánatos választópolgárokat, ahogy ők mondták, ”vadbarmokat”.

Erre az intézkedésre semmi szükség nincs. Az előregisztráció eszköze azokban az országokban, ahol egyáltalán létezik a választói névjegyzék összeállítását szolgálja, amivel Magyarországon az elmúlt 20 évben sosem volt probléma. Az előregisztráció bevezetése kizárólag a Fidesz hatalmi érdekeit szolgálná, jelentősen szűkítve az amúgy is megcsorbított hazai demokráciát. Nem véletlen, hogy a Fidesz befolyásos vezető politikusai, mint Lázár János vagy Balog Zoltán egyértelműen kiállnak a bevezetés ellen, és sajtóhírek szerint többen is erősen kételkednek abban, hogy az előregisztráció vállalható intézkedés-e egyáltalán.

Elvárjuk, hogy beszéljenek világosan! Ne csináljanak úgy, mintha nem értenék a kérdést: tovább akarják szűkíteni a demokráciát, a választók szabadságát az előregisztráció beerőltetésével a magyar választójogba, vagy sem?

Molnár Zsolt,
a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke,