Belföld | közlemény
2013. október 30. 17:02

Egy sajátos politikai krimi újabb állomása

A Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az egy évvel ezelőtti elsőfokú ítéletet, amely engem és korábbi helyettesemet bűncselekmény hiányában mentett fel a hivatali visszaélés vádja alól.

Az elsőfokú bíróság az egyéves tárgyalási folyamat végén nyilvánvalóvá tette, hogy a vádban megfogalmazott és a sajtóban ehhez hozzátett állítások nem feleltek meg a valóságnak, az ügyészség állítása megalapozatlan, a vádiratban foglaltak nem állják meg a helyüket, semmilyen vagyoni kár nem keletkezett, a folyamat minden egyes lépése törvényes volt.

A 6 éve tartó eljárásban egyetlen bizonyíték vagy tanú, még a vád koronatanúja sem támasztotta alá sem a vagyoni kárt, sem az eljárás szabálytalanságát. Sőt az ügyészség is elismerte, hogy nem érte kár a kerületet és az elsőfokú bíróság eljárása kifogástalan volt. Ennek ellenére a másodfokú bíróság pusztán vélelmekre alapozva megváltoztatta a döntést.

A mindössze két napon át tartó másodfokú eljárás során a bíróság egyetlen tanút hallgatott meg, egy általam 2003-ban elbocsátott egykori munkatársamat, aki a vád tárgyát képező 2006-os ügyről értelemszerűen semmilyen információval nem tudott szolgálni. Az új tanú vélelmei és sejtései azonban felülírtak minden eddigi szakértői véleményt és tanúvallomást, és elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy a hosszú évek nyomozati és bírósági eljárását zárójelbe téve másodfokon maga a bíró vesse fel a vád megváltoztatását az ügyész helyett! Innen már csak egy lépés a Tanú című film, amelyben az ügyvéd kér súlyosabb ítéletet a védencére.

Ha 6 évvel a feljelentés után, 7000 oldalas nyomozati anyaggal, több tucat tanúval és szakértővel, 7 éves eljárás után egyik napról a másikra ekkora változás következik be, akkor vagy az igazságszolgáltatás szakmaiságában,vagy függetlenségében van okunk kételkedni.

Bízom benne, hogy a jogerős ítélet a lehető leghamarabb megszületik, és emelt fővel állhatok azok elé, akik nevében engem meghurcolnak és alaptalanul gyanúsítanak.

Molnár Gyula,
Újbuda volt polgármestere