Egyedül viszi el a balhét a zöldhatóság hűtlen kezeléssel megvádolt korábbi elnöke?

December elején még csak a diplomája és a doktori címe miatt kirobbant botrány nyomán volt kénytelen lemondani az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség elnöke, Tolnai Jánosné Szatmári Katalin, időközben azonban kiderült, hogy más is állhatott a háttérben.

Ugyan Illés Zoltán államtitkár még hazudni is kész volt Tolnainé mellett, hiszen azt állította, hogy látta az egykori elnök diplomáját (ATV december 9.), azonban ehhez azóta senki másnak nem volt szerencséje, nagy valószínűséggel Tolnainénak sem, soha. A zöldhatóság korábbi vezetője ugyanis az elmúlt egy hónapban sem mutatta be diplomáját, vagy legalább nyelvvizsgáját, hogy a neve előtt évekig feltüntetett doktori címről ne is beszéljünk. Ezért Tolnainé után Illés Zoltánnak is le kell mondania hazugsága miatt, de felvetődik Fazekas Sándor miniszter alkalmatlansága is, hiszen olyan embert bízott meg a zöldhatóság vezetésével, akinek nem voltak meg a szükséges végzettségei a poszt betöltéséhez.

A Fidesz azonban eddig nem arról volt híres, hogy könnyen elengedje lebukott politikusai kezét: emlékezzünk csak Schmitt Pál, vagy a vak komondoros Balogh József esetére, de, hogy Hajdú-Bihar megyénél maradjunk a hűtlen kezelésért elítélt Virág László is még mindig a kormánypárt kegyeltje.

Tolnai Jánosné Szatmári Katalin lemondását azonban a folyamatos magyarázkodás ellenére elfogadták, hogy miért, az csak hetekkel később derült ki.

Az ügyészség ugyanis csaknem négy év után végre lezárta a Tolnainé ellen indított büntetőeljárást, és egy 13,7 millió forintos hűtlen kezelési ügyben vádat emeltek ellene. A Népszabadság információi szerint a Tolnainé által képviselt Kft. 2008-ban és 2009-ben összesen nyolc megbízási szerződést kötött a Püspökladányi Önkormányzattal különböző helyhatósági projektekhez kapcsolódóan megvalósítási tanulmányok, előzetes felmérések és hasonló feladatok ellátására. Ezek közül azonban csak egy készült el, ami a szakértők szerint hasznavehetetlen, míg a másik hét el sem készült. Tolnainé cége a vád szerint azonban ennek ellenére is kiállította a számlát, amit az önkormányzat befogadott, majd ki is fizetett. Az ügyészség tájékoztatása szerint a nyomozás 13 millió 707 ezer forint vagyoni hátrányt tárt fel, amelyből csak egymillió forint térült meg. Az ügy súlyosságát jellemzi, hogy az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért Tolnainéra.

Úgy tűnik tehát, hogy Tolnainé végül elnyeri méltó büntetését, de az MSZP Hajdú-Bihar megyei Területi Szövetsége követeli, hogy a vizsgálat terjedjen ki a Fideszes vezetésű Püspökladányi Önkormányzatnak az ügyben betöltött szerepére is. Hiszen elképzelhetetlen, hogy politikai segítség nélkül Tolnainé cége hozzájuthatott volna 13 millió 707 ezer forinthoz úgy, hogy azért semmilyen munkát nem végzett.

Lehet az ügynek még egy szála is:

Információink szerint ugyanis Tolnai Jánosné cége, a Kertes 1997 Kft. annak a Balmazújvárosi Önkormányzatnak is készített tanulmányokat, amely ellen most a Hajdú-Bihar Megyei Rendőrfőkapitányság folytat nyomozást hivatali visszaélés gyanúja miatt. Többek között Tolnainé cége készítette Balmazújváros Integrált Városfejlesztési Stratégiáját is. A tanulmányt szakértőink jelenleg is vizsgálják, és minden jel arra mutat, hogy a több mint 200 oldalas anyag, egy az internetről összeollózott tákolmány.

Ezért megtesszük a megfelelő lépéseket, és kiegészítő feljelentést teszünk a folyamatban lévő nyomozás mellé.

Mivel a két ügy, a püspökladányi és a balmazújvárosi, kirobbanása nagyon egybecseng, az MSZP felszólítja Tiba Istvánt, Balmazújváros polgármesterét, hogy tisztázza a következőket és adjon választ a kérdésekre:

- Az önkormányzatnál folyó vizsgálatban érintetett-e a Tolnainé cégével kötött szerződés?
- Az Integrált Városfejlesztési Stratégián kívül készült-e és ha igen milyen tanulmány, pályázat és mennyiért?

A vizsgálattól függetlenül is követeljük azonban, hogy Tiba István hozza nyilvánosságra az önkormányzat valamennyi olyan szerződését és azok összegét, amelyet Tolnainé cégével kötöttek. Látva a Püspökladányi Önkormányzatnál történteket ugyanis joggal vetődik fel immár a kétely mindenkiben, hogy a Balmazújvárosi Önkormányzatot is megkárosíthatta Tolnainé és az a politikai maffia, mely egyáltalán a működését lehetővé tette.

Az MSZP Hajdú-Bihar megyei Területi Szövetsége szerint Tolnai Jánosné Szatmári Katalin – szinte végeláthatatlan – esete is bizonyítja, hogy a Fidesz intézményesítette a mutyizást, „megbízható” emberei az állami intézmények számtalan szintjén nyúlhatják le a közpénzeket.

Úgy véljük azonban, hogy mint más esetben sem, így Tolnainé ügyében sem egy ember bűncselekményeiről van szó. Ezért nem szabad, hogy a zöldhatóság egykori elnökének bukása legyen az egyetlen következménye ennek a több szálon futó, több bűncselekményt is felvonultató szégyenteljes ügynek.

Kathiné Juhász Ildikó
MSZP Hajdú-Bihar megyei Területi Szövetségének elnöke