Egyenes válaszokat várunk a minisztériumoktól a bizottságban

Elvárjuk, hogy a belügyi és a honvédelmi tárca is érdemi tájékoztatást adjon a bizottság keddi ülésén az átláthatatlan helikopter-beszerzésekről!
Érdemi, hosszú távú megoldás helyett ismét ad hoc, a nyilvánosság teljes kizárásával vásároltak helikoptereket, most a rendőrség számára. A belügyminiszter írásbeli válaszából kiderül, hogy a beszerzés részleteit abszurd módon „az érintett eszköz, rendszer bonyolultsága ezt indokolttá teszi” ürügyével próbálják meg elrejteni a nyilvánosság elől. Az is kiderült, az ajánlattételre egyetlen céget kértek csak fel.

Teljes káosz és felelőtlenség uralkodik a helikopter-kérdésben. 2014-ben a Honvédelmi Minisztérium vett „fű alatt” három helikoptert. Most a Belügyminisztérium tette ugyanezt öt gép esetében. Közben a Légimentőknél új gépek helyett a régi bérleti szerződést kellett meghosszabbítani, 5 db Mi-17 gép nagyjavítására pedig Lázár János hirdetett győztest még a jelenleg is futó pályázat lezárulta előtt.

A kormány felelőssége és súlyos biztonsági kockázat, hogy az elmúlt években semmi nem lett a megígért nemzeti helikoptertenderből.  A szedett-vedett, indokolatlanul drága, nyilvánosság teljes kizárásával történő különálló megoldások okozta pazarlás is a kormány felelőssége! Hagyták leamortizálódni a biztonság egyik garanciáját jelentő magyar helikoptereket!

Továbbra is elvárjuk, hogy gazdaságos, átlátható, valódi versenyt biztosító, hosszú távú megoldást jelentő helikopter-beszerzés valósuljon meg!

Demeter Márta,
országgyűlési képviselő

Harangozó Tamás,
Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke