2012. október 03. 14:04

„Egyetlen párt fővárosa sem akarunk lenni” – időközi választás Tiszavasváriban

Két évvel ezelőtt Tiszavasváriban a Jobbik polgármester-jelöltje győzött, s a szélsőjobboldali párt lett az önkormányzat legnagyobb frakciója. A közelmúltban azonban a mind erősebb belső feszültségek nyomán a képviselő-testület feloszlatta magát, s október 28-ára időközi helyhatósági választást írtak ki.

Az MSZP a város valamennyi egyéni választókerületében, nyolcban indít képviselő-jelöltet, s Timári Istvánné személyében polgármester-jelöltet is állított.

Az asszony a szabolcsi kisvárosban született, azóta is ott él. Mérlegképes könyvelő, okleveles adótanácsadó, négy évtizede dolgozik gazdasági területen, jelenleg főkönyvelő egy gazdálkodó szervezetnél.

Korábban, a 2002 és 2006 közötti ciklusban már volt önkormányzati képviselő, s állítja, hogy 1990-től, a baloldali vezetés alatt a település sokat fejlődött, korszerűsödött (szennyvízberuházás, az iskola bővítése, sportcsarnok, utak, járdák, parkok, játszóterek építése, a járóbeteg szakrendelés kialakítása stb.), ám az elmúlt hat évben leállt a fejlődés, megnövekedett az adósság, az önkormányzat alig vagy nem működik, a hétköznapi gondoknak nincs felelőse.

A Fideszben induló, majd a Jobbikban felbukkanó kalandor „politikusok” becsapták, félrevezették választóikat, a személyes haszonszerzés vágya felülírta a város érdekeit. A Fidesz-Jobbik küzdelem éket vert a város lakói, közösségei közé.

Timáriné indítékairól elmondta, megítélése szerint a sokakat bénító félelemnél erősebb a változtatás szándéka, bizonyítja ezt az is, hogy az ajánló szelvényeket gyorsabban és nagyobb számban kapták meg, mint korábban. Az átpolitizált önkormányzatot szeretné a szakmai feladatok ellátása felé fordítani, nem akarja azt, hogy bármelyik párt „fővárosa” legyen Tiszavasvári.

A választásig hátralévő időről szólva kiemelte: arra törekszünk, hogy személyes beszélgetéseken minél több választópolgárt meggyőzzünk arról, hogy a kirekesztés, a gyűlölködés nem nyújt megoldást ezernyi bajunkra, ráadásul távol áll a keresztény értékektől, magatartástól.

Meg akarják értetni, hogy a történelmi múlt vélt vagy valós sérelmeinek szüntelen felemlegetése, a szimbólumokkal való hadonászás, a felelőtlen handabandázás nem vezet sehová. Ehelyett felelős, az együttműködést középpontba állító, az elesetteket, a szegényeket, a fogyatékkal élőket, az időseket segítő, a nők méltóságát tiszteletben tartó politikát kínálnak.

Minden lehetséges módon támogatni fogják a munkahelyteremtést, mert ezt tekintik közös boldogulásuk feltételének. Békés, biztonságos, otthonos kisvárossá szeretnék tenni Tiszavasvárit, ebbe a „nagykoalícióba” hívnak minden demokratikusan gondolkodó, tisztességes, becsületes polgárt, politikai és civil szervezetet.