mszp.hu | egyházi törvény közlemény
2015. szeptember 07. 20:17

Egyházügyi törvény: a Fidesz csak a jogállami minimumot teljesíti

A Fidesz-kormány nem lehet büszke az új egyházügyi törvényjavaslatra, mivel a demokratikus világ kényszerítette ki, hogy az egyházak elismerésének joga átkerüljön a Parlamenttől a bíróságokhoz. A törvényhozás fideszes többsége egészen mostanáig ragaszkodott ahhoz, hogy az egyházi státuszt évekig politikai kegyként osztogathassa.

Ezen a zsarolásgyanús helyzeten a kormány csak külső nyomás hatására hajlandó változtatni: kikényszerítette az Emberi Jogok Európai Bírósága, a Velencei Bizottság, az Alkotmánybíróság, az ellenzék, a civilek és a kormány által megalázott vallási közösségek tagjai.

A Fidesz-KDNP kormány a mostani lépéssel a jogállami minimumot teljesíti és tartozik egy bocsánatkéréssel a megalázott vallási közösségek tagjainak.

Az MSZP álláspontja az, hogy az új vallásügyi törvény elfogadása után egyetlen vallási közösség sem szenvedhet további hátrányt: azaz a jogállásukat is helyre kell állítani és anyagi kompenzáció is illeti őket. Ha pedig bármely egyház közfeladatot vállal, az állami anyagi támogatást illetően nem lehet köztük különbséget tenni.

Az MSZP ezt a két feltételt a hétfői egyeztetésen jelezte. A részleteket illetően egyeztetéseket tervezünk egyházi vezetőkkel, amire eddig csak azért nem kerülhetett sor, mert a kormányoldal az előterjesztést mindössze három nappal ezelőtt juttatta el az MSZP-hez.

Bárándy Gergely
országgyűlési képviselő, a Törvényalkotási bizottság alelnöke