Belföld | közlemény közmunka munkanélküliség
2013. január 17. 15:02

Egyre kevesebb az új munkahely

Orbán Viktor egymillió új munkahelyet ígért. Később pontosított: tíz év alatt lesz ennyi. Ennek azonban nyoma sincs. Hogy mentse a menthetetlent, a kormányzat számtani trükközésbe kezdett. (Például foglalkoztatottnak számítanak a közmunkaprogramban akár egy napot is dolgozók.)

A tények: decemberben a munkaerőpiac önerejéből mindössze 8043 új munkahelyet tudott teremteni. Ez négyszázzal kevesebb, mint egy hónappal előtte. A pályakezdő fiatalok 20 százaléka nem tud sehol elhelyezkedni. 2012-ben összesen 20 291 fő volt érintett csoportos létszámleépítésben, míg 2011-ben 9970, 2010-ben pedig 12 734.

Ki fog munkahelyeket teremteni, ha a Matolcsy-féle gazdaságpolitika miatt az ipari termelés 6,9, az építőipar 11,7 százalékkal zuhant egy év alatt? A Fidesz közmunkaprogramja csupán látszatmegoldás, csak rövidtávú statisztikai trükközésekre, hazug sikerpropagandára jó. Ettől nem fog megoldódni az ország katasztrofális munkanélküliségi helyzete.

Sajnos a kormány továbbra is ebben hisz és a közmunka kiterjesztésével foglalja el magát. Idén is közel 150 milliárd forintot tervez zömmel 4 és 6 órás, a 47 ezer forint töredékét nyújtó közmunkára költeni.
Amennyiben nem lesz határozott gazdaságpolitikai fordulat, a pályakezdők munkalehetőség híján elhagyják az országot, a középosztály tovább süllyed, a társadalom legalsóbb rétegei pedig végképp leszakadnak, és folytatódik a drasztikus elszegényedés.

Gúr Nándor,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke